Podrška poslovanju klastera

Podrška poslovanju klastera

U organizaciji Centra za EU integracije PKS, Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije, u Komori je održan je Info dan „Podrška poslovanju klastera“, sa ciljem da se učesnicima predstave aktuelni pozivi za finansiranje klastera u okviru EU i nacionalnih programa i pruži podrška u pripremi predloga projekta.

Milica Zatezalo iz Ministarstva privrede koja je nacionalni koordinator za EU program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća –KOZME, predstavila je poziv za klastere u okviru programa i objasnila uslove za apliciranje. Osnovni cilj poziva je internacionalizacija i jačanje saradnje evropskih i klastera koji posluju u trećim zemljama. Rok za apliciranje je 23. maj 2017. godine, a Evropska komisija snosi 75 procenata troškova projekta. Klasteru za energetsku efikasnost ENEF iz Novog Sada je 2016. godine odobren konzorcijumski projekat u okviru KOZME programa. O iskustvima tokom apliciranja i implementacije projekta govorio je profesor Zoltan Zavargo. Učesnicima skupa je bilo posebno korisno da čuju sa kojim su se problemima članovi konzorcijuma suočavali u procesu pripreme projekta. Mogućnosti za finansiranje i otvorene programe nacionalnog projekta „Godina preduzetništva“ u 2017. godini predstavila je Mirjana Isailović iz Razvojne agencije Srbije i pozvala klastere da konkurišu.

Nakon prezentacija, predstavnici klastera učestvovali su u diskusiji i ukazali na teškoće koje imaju u poslovanju i značaj finansijske podrške iz nacionalnih i EU izvora.

Izvod: Privredna Komora Srbije

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *