Srpski organski proizvodi na rafovima širom Evrope – Inovacija kompanije Ekofungi osvaja i vegane i gurmane

Srpski organski proizvodi na rafovima širom Evrope – Inovacija kompanije Ekofungi osvaja i vegane i gurmane

Za beogradsko preduzeće Ekofungi, Srbija je zemlja malih, skupih proizvoda. Od kraja prošle godine, celokupna proizvodnja šampinjona i bukovače, koju ova kompanija sprovodi, je organska, a zahvaljujući novim tehnologijama i kontuniranom inoviranju, decembra 2017. na tržište su plasirali i novi proizvod – mešavinu dehidratisanog organskog povrća.

Koncept je zasnovan na proizvodnji organskog šampinjona u pogonu kompanije u Padinskoj skeli i otkupu viškova organskog povrća od farmera u Srbiji. Rehidratacijom mešavine, za samo 3-4 minuta, iz pakovanja od 40 grama dobija se pola kilograma svežeg povrća koje mogu pripremiti svi – od vegana do gurmana. Bukovaču, zbog krhkosti i vrednosti samog proizvoda, pakuju odvojeno u pakovanje od 20g.

Ekofungi sada dehidratiše 95% proizvodnje svežih gljiva, a tek 5% plasira u bio šopove, restorane i hotele – dugogodišnje kupce sa kojima sarađuje. Novi proizvod pripada kategoriji premijum hrane, nedavno je predstavljen na najvećem sajmu voća i povrća FRUIT LOGISTICA u Berlinu, sredinom marta imao je zapaženu promociju u beogradskom klubu Ben Akiba, a svih 10.000 pakovanja, koliko je napravljeno tokom prošle godine u okviru pilot proizvodnje, plasirano je na ino tržište.

– U plasmanu proizvoda držaćemo se 2 strategije – kaže u razgovoru za naš portal Ivanka Milenković, suvlasnica beogradskog preduzeća.

– Najpre, zauzimanje mreža prodavnica organske i zdrave hrane u Sloveniji i Italiji, na čemu već dosta radimo, dok je drugi pravac održavanje kapaciteta proizvodnje, koji su skormni, i eventualno širenje proizvodnje kroz franšizni sistem.

Uspostavljen je i dogovor sa distrubuterom iz Slovenije za prodaju na evropskom tržištu, a prve količine krenule su i van Starog kontinenta.

– U Sloveniji kod našeg partnera, koji je naš distributer, stoji sva roba, a zajednički nalazimo nove kupce. Dehidratisana organska mešavina povrća krenula je već put SAD, Švajcarske, Italije, Francuske… Zbog kapaciteta više i ne smemo da se širimo do naredne godine – navodi Milenković.

Kapacitet proizvodnje Ekofungija je 5.000 paketića mesečno, što je prodajna vrednost od oko 20.000 EUR mesečno – sasvim dovoljno, ističe naša sagovornica, za malo preduzeće kao što je Ekofungi.

Osnovni uslov za novu investiciju kompanije bilo je prethodno uvođenje tehnologije organske proizvodnje jestivih gljiva po modelu cirkularne ekonomije, gde se na bazi otpada sa ekstenzivnih farmi i organskih poljoprivrednih dobara, kreira supstrat/kompost za proizvodnju organskog šampinjona i bukovače. Model iskorišćenja otpada iz poljoprivredne proizvodnje Ekofungi smatra ne samo korisnim biznis modelom za sebe, već i odličnim primerom razvoja koga treba sagledati i primenjivati na malim farmama u Srbiji.

Mladi ljudi u našoj zemlji, ipak, kaže Milenković, i dalje pomalo zaziru od poljoprivrede, iako se primenom poslovnog modela, kakav razvija Ekofungi, mogu postići odlični rezultati. Ovakve kompanije nesumnjivo doprinose održivom razvoju Srbije, što je prepoznao i naš portal, budući da se Ekofungi ove godine našao u najužem izboru za investiciju godine – Aurea 2018, koju dodeljuje eKapija.

– Srbija je zemlja malih skupih proizvoda i na tome treba da zasnivamo našu konkurentnost – ističe naša sagovornica.

– Svoj rad Ekofungi od osnivanja bazira na tesnoj saradnji sa naukom i mukotrpnim radom došli samo do toga da svoj finalni proizvod danas izvozimo i u Ameriku. Znamo koliko vredimo i ne želimo više da prodajemo samo sirovinu – naglašava Milenković.

Za razliku od ovdašnjih, mladi iz celog sveta znatiiželjni su da se upoznaju sa biznis modelom Ekofungija i primene ga. Do sada je Ekofungi school, koju preduzeće zvanično organizuje u svom pogonu u Padinskoj skeli od 2012. godine, prošlo više od 250 polaznika iz celog sveta, koji su na osnovu stečenog znanja pokrenuli male biznise, i danas su svojevrsni promoteri i ambasadori proizvoda kompanije Ekofungi i njegovih saradnika kooperanata.

Ekofungi je zaštitio svoj proizvodni model know-how modelom, smatrajući ga najprikladnijim, dok je trade mark Ekofungi u procesu zaštite u EU.

 

 

Izvor: eKapija.com

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *