Kinima Trade doo Novi Sad" />

Kinima Trade doo Novi Sad

Kontakt

Kinima Trade doo Novi Sad
Temerinska 33, 21000 Novi Sad
MB: 21343854, PIB: 110370635

Telefon: 063 353 407
Email: office@kinimatrade.rs
Web: www.terracretashopsrbija.rs
Facebook: Terra Creta Srbija

O nama

Maslinovo ulje je najkvalitetniji izvor nezasićenih masnih kiselina na svetu. Ne postoji ni biljno ulje ni životinjska mast koji na ljudski organizam deluju sa toliko benefita kao što je maslinovo ulje. Na kvalitet maslinovog ulja utiče čitav niz faktora: vrsta masline, geografsko područje, klima i vremenske prilike u okviru čitavog ciklusa dobijanja maslinovog ulja (zrenje i rast na drvetu masline), kao i tehnološki procesi poput flaširanja, skladištenja i čuvanja maslinovog ulja.

Mediteran je sam po sebi jedno od najpoznatijih regiona planete Zemlje u kojima uspevaju masline koje najčešće završavaju na evropskom tržištu. U okviru Mediterana postoji jedno prelepo grčko ostrvo koje ima takve klimatske karakteristike da maslina daje kvalitetan rod iz kojeg se dobija jedno od najboljih maslinovih ulja Mediterana. To ostrvo je jedno od najjužnijih u Evropi, najbliže je Ekvatoru i zove se Krit. Na Kritu osim dobrog sastava zemljišta, mikroklime i vrednih ljudi takođe je važno što ne postoje industrijski centri tako da nema industrijskog zagađenja. Budući da je Krit ostrvo koje je dosta udaljeno od drugih ostrva i kopna, faktički predstavlja jedan ekosistem koji niti ima kontaminirano zemljište, niti bujice reke i slično što može da kontaminirati zemljište fekalijama i akumuliranim zagađivačima.

Maslinovo ulje Terra Creta je ulje koje se dobija na niskim temperaturama (27°C) gde ne dolazi do oksidacije masnih kiselina i to je upravo “sok od masline”, u kojem se samo jedan deo vode ekstraktovao. Drugim rečima, zrele masline se cede kao što bi se kod nas dobijao sok od višanja. Ukus Terra Creta ima nijanse standardnog ukusa maslinovog ulja pa je kod priprema salata jedno od najukusnijih a osim toga, zbog polutropske klime, ukus ulja ide ka složenim polisaharidima kao kod banane pa je zbog toga vrlo zahvalno za stvaranje dressinga, potaže, čorbe, pa čak i za slatkiše – što je samo po sebi jedno od odlika svih kvalitetnih organskih maslinovih ulja.

Tačka dimljenja maslinovog ulja je 180 C a tačka paljenja je 250 C, dok je tačka gorenja 270 C. U svakom slučaju, hladno ceđeno organsko maslinovo ulje ako se koristi za pečenje i dinstanje na nekim normalnim i umerenim temperaturama koje su do 160 C će biti lako svarljivo, hrana će biti optimalno pečena odnosno dinstana, i neće doći do razgradnje pojedinih vitamina kako u maslinovom ulju, tako ni u namirnicama koje spremamo. Poznato je da neki vitamini kao što su folna kiselina, vitamin B1, C vitamin su jako nestabilni pa je nepotrebno preterivati sa temperaturnom obradom.

Hladno ceđeno maslinovo ulje Terra Creta treba da se koristi za umerenu termičku obradu zato što spada u
stabilna ulja. To su ulja koja se u toku prženja ne pene, poboljšavaju ukus hrane koja se sprema i hrana će biti lako svarljiva i preukusna.Organsko maslinovo ulje se dobija na bezbedan način i masline nisu tretirane herbicidima, insekticidima, niti bilo kojim hemijskim preparatom koji ima bilo kakvu karencu. Zahvaljujući tome što na Kritu postoji teritorijalna izolovanost, ne postoji verovatnoća da se plantaže moraju prskati kao što je slučaj na nekim drugim teritorijama gde je raspored biljnih kultura i domaćih i divljih životinja takav da se lako prenose bolesti. Terra Creta organsko maslinovo ulje se nalazi na takvom geografskom području da poseduje i sertifikat da ne postoji ni zagađenje nikakvog aerobnog hemijskog zagađivača.