Na Banstolu 15. jula 2015. godine održana četvrta po redu „Otvorena škola edukacije“

Na Banstolu 15. jula 2015. godine održana četvrta po redu „Otvorena škola edukacije“

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]U cilju promovisanja organske proizvodnje u Vojvodini, Zavod za ravnopravnost polova pokrenuo je program „Otvorenih škola edukacije“ koja predstavljaju vid podrške razvoju ženskog preduzetništva u oblasti organske proizvodnje. Pomenuti program podrazumeva stručna predavanja iz oblasti organske proizvodnje, praktičnu obuku seoskih žena, kao i prezentaciju i degustaciju organskih i tradicionalnih proizvoda.

U sredu, 15. jula, na Banstolu je održana četvrta po redu „Otvorena škola edukacije“. Prisustvovalo je oko 50 žena iz 5 seoskih ženskih udruženja sa teritorije Vojvodine koje u svom radu primenjuju principe organske proizvodnje.

Uvodna predavanja o ulozi i značaju organske proizvodnje u razvoju turizma, ulozi žene u razvoju organske proizvodnje, kao i na koji način se priprema finalni proizvod za tržište a zatim uspešno plasira, održale su prof. dr emeritus Branka Lazić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, diplomirana ekonomistkinja Jelena Ivović i Snježana Mitrović iz Udruženja građana „Terra’s“ iz Subotice, master ekologije Jelena Savić iz udruženja Geaorganik, dok je svoja praktična iskustva prenela preduzetnica Milica Popović, vlasnica prve ovlašćene organske prodavnice Moj salaš iz Novog Sada.

Nakon teorijskog dela, učesnice projekta su imale priliku da posete organske farme proizvođača jabuka i kajsija u Irigu – porodično gazdinstvo Lazara Klještanovića i Nurdina Mujkanovića gde su čule praktična iskustva dugogodišnjih proizvođača.

Aktivnosti su održane u okviru projekta „Organske farme u funkciji razvoja preduzetničkih veština seoskih žena“ koje je realizovalo Udruženje proizvođača i ljubitelja organske hrane „Vitas“. Projekat je finansiran sredstvima Zavoda za ravnopravnost polova u okviru „Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima žena na teritoriji AP Vojvodine za finansiranje preduzetničkih inicijativa u oblasti organske proizvodnje“.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_single_image image=“726″ alignment=“center“ border_color=“grey“ img_link_target=“_self“ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row]