Poljoprivrednicima novac fondova IPARD

Poljoprivrednicima novac fondova IPARD

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Srbiji je iz pretpristupnih fondova Evropske unije na raspolaganju 175 miliona evra za razvoj sela, a poljoprivrednici će taj novac moći da koriste krajem ove ili početkom sledeće godine, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković

Ona je na predstavljaju „Programa pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014-2020 (IPARD)“ u Sava Centru, kazala da bi taj program trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, uskladjivanju sa standardima EU, kao i razvoju ekonomskih aktivnosti i kvaliteta života na selu.

Kroz IPARD program, kako je navela, biće podržani ratarstvo, proizvodnja mesa i mleka, voćarstvo, povrtarsvo i organska proizvodnja.

„Mi znamo da je organska proizvodnja budućnost poljoprivrede i da su naše mogucnosti za tu proizvodnju izuzetno velike, pri tome imamo u vidu područja istočne, južne, centralne Srbije, koja su nezagadjena i pružaju izvanredne mogućnosti da se vrlo brzo udje u razne oblike organske proizvodnje“, rekla je Bogosavljević.

Kako je objasnila, poljoprivrednicima će kroz IPARD biti na raspolaganju od 5.000 evra do dva miliona evra, zavisno od programa za koji se opredele, kao i starosti podnosioca zahteva i područja gde radi. Povraćaj sredstava kretaće se od 60 do 70 odsto.

Bogosavljević je dodala da će ostalim poljoprivrednicima na raspolaganju biti „Nacionalni program ruralnog razvoja“.

Ova dva programa za razvoj su komplementarna, uz plan obuke jedinica lokalne samoupave za čiju je realizaciju Ministarstvo poljoprivrede dobilo podršku Stalne konferencije gradova i opština, rekla je ministarka.

Generalni seketar SKGO Djordje Staničić kazao je da će ta organizacija raditi na osposobljavanju lokalnih vlasti da pomognu poljoprivrednicima da podnesu zahteve za sredstva IPARD.

„Znamo da je starosna struktura u tim područjuima dosta nepovoljna, nema dovoljno mladog stanovništva, a to podrazumeva da možda imate ljude koji nisu spremni da prodju celu proceduru koja je neophodna da bi se dobila sredstva“, rekao je Staničih, dodavši da su takeve opštine na jugu i istoku Srbije.

Predstavljanje programa IPARD su organizoavali SKGO i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Agencije Švajcarske za razvoj i saradnju, kroz projekat „Institucionalna podrška SKGO -faza 2“.

Izvor: akter.co.rs[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]