Za lažni organski proizvod u Srbiji kazna do 10.000 evra

Za lažni organski proizvod u Srbiji kazna do 10.000 evra

Današnja je agrokultura otrovna, a izlaz je u vedskoj poljoprivredi i načinu uzgoja, rečeno na predavanju o organskoj i vedskoj proizvodnji

U Srbiji se sertifikovani organski proizvodi mogu naći u većini marketa, a za one „lažne“ zaprećena je kazna od 10.000 evra.

A kako da prepoznamo da li je proizvod koji kupujemo zaista organski?

Svaki EKO, BIO i ORG proizvod mora da ima nacionalni znak, u suprotnom nije prošao proceduru i verifikaciju„, objašnjava Nada Mišković, predsednik Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“ i predsednik Grupacije za organsku proizvodnju PKS.

Ona je dodala i da onom ko prodaje „lažni“ organski proizvod, preti kazna od 10.000 evra.

Miškovićeva je, na predavanju o organskoj i vedskoj poljoprivredi, istakla i da sertifikat nije potreban onima koji žele da proizvode zdravu hranu za sebe i svoju porodicu. „Sertifikat je poprilično papirologije i kontrole, veoma zahtevna stvar“,istakla je ona.

Međutim, oni su istakli da je današnja „agrokultura otrovna„, a da je izlaz u vedskoj poljoprivredi i načinu uzgoja.

Ključ vedske poljoprivrede je, kako kaže, meditacija jer smo tada u direktnom kontaktu sa zakonom prirode, a tada farmer i baštovan neće uzrokovati probleme, ističe Piter Svon sa Maharišijevog Evropskog Istraživačkog Univerziteta i Instituta za Vedsku Poljoprivredu, Vlodrop, Holandija.

On smatra da farmeri najviše vremena provedu u rešavanju problema koje su prethodno sami napravili, a upravo vedska poljoprivreda sprečava nastajanje tih problema.

Uništeno čak 94 odsto zemljišta, a problemi su krenuli još od naših predaka„, naglasio je Svon.

Svon je podsetio na jedan bizaran standard u Nemačkoj, da farmer mora da pređe osam puta polje mašinom, što izaziva velike probleme, jer se na površini zemlje pravi tvrdi sloj, što sprečava usev da raste.

Zbog ovoga se, kako kaže, gube stotine dolara po hektru zemlje, a to se dešava svake godine, jer se svake godine zemlja ore.

Takve biljke pate, a one koje pate privlače i bolesti„, kaže on, preporučujući novu metodu gde posebna mašina seče zemlju i direktno ubacuje seme i zatvara je, umesto oranja.

Ratari koji se bave poljoprivredom kroz veštačka đubriva i pesticide, kojim se trude da poboljšaju boju i ukus proizvoda, prenose preko 110.000 jedinjenja, od kojih 90.000 nije prošlo labaratorijska ispitivanja i samim tim nisu bezbedna.

Mišković je podsetila da u Srbiji ima 50.000 napuštenih domova bez vlasnika, a isto toliko sa vlasnicima koji ne obrađuju svoju zemlju, podsećajući da će mladi bračni parovi u Srbiji moći besplatno da dobiju 10 hektara zemlje, što je kako kaže idealna prilika.

Vedska poljoprivreda – svake godine zemlja plodnija

Neobični vedski način uzgoja biljaka podrazumeva primenu posebnih tehnologija ali i primenu vedskih zvukova prirode u cilju tretmana useva i zemljišta. Kako navode, biljke koje rastu prema principima vedskog znanja nisu napadnute od štetočina i ne boluju, dok su one koje su rasle na preoranoj i hemijski tretiranoj zemlji gotovo uvek bile izložene problemu. Veoma bitno, a možda i presudno je što pri korišćenju principa vedske poljoprivrede, zemlja svake naredne godine postaje sve plodnija, nasuprot njenom iscrpljivanju u modernoj poljoprivredi.

Izvor: B92