Pančevo: Nedovoljna zainteresovanost za organsku proizvodnju

Pančevo: Nedovoljna zainteresovanost za organsku proizvodnju

Mnogo se u Srbiji priča o organskoj proizvodnji, a malo je urađeno prethodnih godina na ovom polju.

Višegodišnja priča ne daje rezultate u južnom Banatu, gde se ovim poslom ozbiljno bavi Zoran Atanacković iz Crepaje, a mladi Bojan Vojinov iz Dolova pokušava da afirmiše ovu proizvodnju. Napretka u ovom delu Banata nema, mada je organska proizvodnja značajna za agrar Srbije, poručuje Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

– Organskom proizvodnjom ne možemo biti zadovoljni, s obzirom na to da je  mali broj gazdinstava upisan u registar, a koji se njom bavi. Najveći procenat se nalazi na području Vojvodine, a mislim da treba najviše da ih bude na području centralne, jugoistočne i jugozapadne Srbije. Ministarstvo poljoprivrede pokušava konkretnim merama da podstakne razvoj organske proizvodnje, ali nema zadovoljavajućih rezultata. Ministarstvo godinama subvencioniše osiguranje useva, ali analizirajući stanje u toj oblasti ne možemo biti zadovoljni. Uprkos subvenciji od 40 odsto, koja nije mala, mislim da je adekvatna i prihvatljiva, još uvek nemamo dobre rezultate i ne možemo biti zadovoljni procentom u kom naši poljoprivrednici osiguravaju svoje useve – rekao je Željko Radošević.

Stanje na terenu je drugačije. Ova godina nije bila dobra za proizvođače organske hrane. Ova godina je specifična, mnogo je padavina, rekao je Zoran Atanacković, poljoprivrednik. O subvencijama se više priča nego što se radi. – Lepo zvuči, a u praksi je sasvim drugačije. Subvencije su smanjene ove godine, na nivou su klasične proizvodnje – kaže Zoran Atanacković.

Šanse da se razvije organska prozvodnja postoje, ali da bi se to ostvarilo, potrebni su veće angažovanje i pomoć proizvođačima od strane merodavnih. Evropska unija podstiče tu proizvodnju, međutim, kod nas se ništa ne dešava na tom polju, zaključio je Zoran Atanacković.

Izvor: 021.rs