Osnovan Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

Osnovan Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Osnivanje Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede najbolji je dokaz da Vojvodina ide krupnim koracima napred i da ćemo organsku hranu ubuduće moći da predstavimo kao još jedan od brendova. Pokrajinska vlada je u prethodnih nekoliko godina uspela da inspiriše osnivanje 26 klastera na teritoriji Vojvodine i podržava njihov rad. Klastersko udruživanje predstavlja najmoderniji i najsavršeniji vid delovanja privrednih subjekata u svim razvijenim ekonomijama.
Osnivačka skupština Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede održana je 21.09.2014. u Pokrajinskoj vladi. Do osnivanja Vojvođanskog klastera došlo je na inicijativu Univerziteta u Novom Sadu i uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine.

Novoosnovani Vojvođanski klaster organske poljoprivrede je dobrovoljno, nevladino, neprofitno udruženje, koje za sada ima 38 članova.

Rad Vojvođanskog klastera objediniće preduzeća i male proizvođače organskih proizvoda, naučne ustanove i nevladine organizacije iz tog sektora sa ciljem da se u budućnosti nastupi, kako prema državi i međunarodnim fondovima tako i prema Evropskoj uniji, sa objedinjenim zahtevima.

„Kultura gajenja organske hrane danas je apsolutni trend u EU. Zaštita životne sredine spada u prioritete EU, a na kojem smo mi nivou, najbolje govori izveštaj Evropske komisije koji upravo ovu oblast ističe kao problematičnu u Srbiji“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.
Ovo je jedinstven klaster iza koga stoji Univerzitet, jer su među osnivačima i Poljoprivredni fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Institut za prehrambene tehnologije i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, čiji stručnjaci rade na nizu projekata, kako nacionalnih tako i međunarodnih, upravo iz oblasti organske proizvodnje. Bitno je da se preko novoosnovanog klastera obavi taj transfer znanja. Kao što ne može bez novca, tako ne može ni bez znanja bez koga nema napred – poručio je Pejanović.

Direktor „Zdravo organic“ Jozef Gašparovski, govoreći sa aspekta privrednika i nekog ko od proizvodnje organske hrane i živi, rekao je da su to do sada radili entuzijasti, ali da bi sada trebalo da preuzmu ljudi kojima je proizvodnja organske hrane profesionalna orijentacija. „Potrebe tržišta za organskom hranom i ova oblast privređivanja imaju toliko prostora da ne verujem da ćemo ga popuniti u narednih 20 godina“, rekao je Gašparovski i zahvalio se Pokrajinskoj vladi na kontinuiranoj podršci.

Klaster će se postarati da njegovi članovi postanu robni proizvođači za primer sa dovoljno viška za plasman. Pomoći će i u plasmanu robe kako u zemlji, tako i u inostranstvu ali prvenstveno će edukovati sve zainteresovane u čemu će Novosadski Univerzitet i Poljoprivredni fakultet igrati ključnu ulogu.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=7AjdreK9crI“][/vc_column][/vc_row]