Multifunkcionalna poljoprivreda kao mogućnost za ekonomsko osnaživanje žena sa sela

Multifunkcionalna poljoprivreda kao mogućnost za ekonomsko osnaživanje žena sa sela

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]U četvrtak, 1. oktobra 2015. godine na porodičnom gazdinstvu preduzetnice Mariane Lelee iz Torka održana je sedma po redu  „Otvorena škola edukacije“ u oblasti organske proizvodnje.

Radionica je održana u okviru projekta “Multifunkcionalna poljoprivreda kao mogućnost za ekonomsko osnaživanje žena sa sela” i okupila je 4 udruženja žena iz Vojvodine zainteresovanih za bavljenje organskom poljoprivredom. Stručna predavanja održale su Mariana Lelea, vlasnica ogledne biobašte iz Torka i prof. dr Branka Lazić, profesorka sa Poljoprivrednog fakulteta i autorka nekoliko knjiga o organskoj poljoprivredi. Ona je ukazala na potencijale biobašte, na potrebu očuvanja i poboljšanja kvaliteta zemljišta uz maksimalno korišćenje istog i uz intenziviranje povrtarskih plodova kroz primenu biljaka prijatelja.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_single_image image=“1401″ alignment=“center“ border_color=“grey“ img_link_target=“_self“ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova je na osnovu istraživačkih rezultata o položaju seoskih žena i uz saradnju stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti organske poljoprivrede, osmislio program „Otvorene škole edukacije”. Cilj ovakvih škola je unaprediti profesionalne veštine i kompetencije preduzetnica za ovakav vid bavljenja poljoprivredom.

Učesnice radionice u Torku imale su priliku da obiđu biobaštu porodice Lelea i da na praktičnom primeru steknu uvid u osnove multifunkcionalne poljoprivrede.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_single_image image=“1400″ alignment=“center“ border_color=“grey“ img_link_target=“_self“ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Projekat “Multifunkcionalna poljoprivreda kao mogućnost za ekonomsko osnaživanje žena sa sela” realizovala je Fondacija „Korpa sa mirazima“ iz Torka uz finansijsku podršku Zavoda za ravnopravnost polova. Za realizaciju ovog programa dodeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 2 miliona dinara po “Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima žena na teritoriji AP Vojvodine za finansiranje preduzetničkih inicijativa u oblasti organske proizvodnje”. Sredstva je dobilo 8 udruženja žena koja su učestvovala u programu „Organska hrana – šansa za sve“ 2013. godine i koja već primenjuju principe organske poljoprivredne proizvodnje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_single_image image=“1398″ alignment=“center“ border_color=“grey“ img_link_target=“_self“ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: Zavod za ravnopravnost polova[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *