Juče smo posetili PG Zlatka Marinkovića iz Stajićeva

Juče smo posetili PG Zlatka Marinkovića iz Stajićeva

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]U mestu Stajićevo kod Zrenjanina nalazi se gazdinstvo Marinković koje je već 4 pune godine u organskom statusu. Zlatko je pre šest godina odlučio da napusti svoje, sigurno radno mesto i započne organsku proizvodnju na površini od 11 ha. Na toj površini uzgaja  ratarske kulture kao što su pšenica, spelta, soja, beli kukuruz.  Iskustvo u konvencionalnom uzgoju, ljubav prema poljoprivredi i inovaciji rezultirali su organskim proizvodima vrhunskog kvaliteta. Organska proizvodnja nastoji da unapredi poljoprivredu i to lišavajući je svih sastojaka koji su štetni po čoveka i prirodnu okolinu. Poljoprivrednici kao Zlatko rade na razvoju organskog uzgoja i nastoje da do tančina razumeju prirodne procese proizvodnje hrane, da bi ga učinili u potpunosti zdravim. Svake godine, koliko je u mogućnosti, unapređuje svoje znanje i kontinuirano ulaže u proizvodnju.

Dva dana pre naše posete, Zlatko je posadio 420 sadnica lešnika koje će takođe ući u proces sertifikacije. Rad na zemlji je težak posao, ali ako se prema njoj odnosite sa ljubavlju i domaćinski, onda sve to mukotrpno kopanje, oranje, sejanje i nadanje dobrom rodu, prevazilazi običan uzgoj hrane i predstavlja životnu filozofiju. Zlatko se na njivi oseća ispunjeno i srećno. Umor koji se oseti nakon teškog fizičkog rada kao što je kopanje je zdrav umor. Pomoću njega se rađa zdrava, prirodna hrana, koja i sama poseduje kreativni potencijal.  Sledeće godine bi otišao korak dalje i na svom gazdinstvu uveo i preradu sopstvenih sirovina. Zlatko se prema zemlji ophodi na starinski način, onako kako su naši preci to činili. On brine o zemlji, domaćinski gazduje i ne iscrpljuje je. Ako je ove godine posejao neku kulturu koja crpi određene sastojke iz zemlje, sledeće godine se seju biljke koje će te sastojke vratiti nazad.

Trebalo bi da se trudimo koliko možemo da kupujemo organske proizvode i na taj način ćemo uticati na povećanu potražnju i u krajnjem slučaju ­ bolju ponudu. Organski proizvodi jesu skuplji u odnosu na konvencionalne, ali to je ulaganje u naše zdravlje a sa druge strane ćemo na taj način podržati domaće proizvođače poput Zlatka i zajedno sa njima učestvovati u misiji čišćenja naše zemlje od toksina. Ako svet posmatramo na holistički način, naše zdravlje i zdravlje prirodne sredine stoje u neraskidivoj vezi, a to znači da bez zdrave zemlje nema ni zdravih ljudi.[/vc_column_text][vc_gallery type=“nivo“ interval=“0″ images=“1947,1946,1944,1942,1940,1941,1943″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *