Projekat „Inovativno-edukativni programi unapređenja organske proizvodnje u funkciji ruralnog razvoja“

Projekat „Inovativno-edukativni programi unapređenja organske proizvodnje u funkciji ruralnog razvoja“

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Projekat „Inovativno-edukativni programi unapređenja organske proizvodnje u funkciji ruralnog razvoja“ finansiran je od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Projekat se realizuje u okviru naučnoistraživačkih, razvojnih i inovativnih programa unapređenja stručnog znanja i usavršavanja ljudskih kapaciteta u poljoprivredi. Nosilac projekta je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela. U realizaciji projekta, zajedno sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta, učestvuju i savetodavci iz partnerskih organizacija (PSS Ruma i PSS Šabac), koji imaju višegodišnju uspešnu saradnju i izgrađeno poverenje sa proizvođačima na terenu.
Projekat se ne bavi klasičnim problemima tehnologije organske proizvodnje, već su u fokusu prevashodno ekonomska i pravno-normativna pitanja ovog načina proizvodnje (značaj i zastupljenost u svetu, regionu i Republici Srbiji; prirodni, tržišni i drugi potencijali za rast organske proizvodnje u našoj zemlji; zatim domaća i EU pravna i druga regulativa u vezi sa ovim načinom proizvodnje, standardi i procedure za sertifikaciju organske proizvodnje, evidencija, obračun i analiza troškova i rezultata u organskoj proizvodnji itd.). Osnovni cilj projekta je da se izvrši edukacija određenog broja poljoprivrednih proizvođača iz navedenih oblasti.
Edukacije proizvođača uspešno se realizuju području Srema i Mačve, konkretno u Rumi, Grabovcima, Irigu i Šapcu. Treba naglasiti da je zainteresovanost i odziv proizvođača izuzetno dobar u svim mestima, čak duplo veći nego što je predviđeno planom projekta. Očigledna je velika potreba proizvođača za novim znanjima iz oblasti ekonomije i upravljanja samim gazdinstvom. Rezultati odnosno koristi od realizacije projekta su brojni i vrlo značajni, u kratkom i dugom roku. To su prevashodno unapređenje kvaliteta savetodavnog rada, procesa upravljanja organskom proizvodnjom odnosno poljoprivrednim gazdinstvom u celini, ostvarivanje boljih proizvodno-ekonomskih rezultata na gazdinstvima, podizanje nivoa konkurentnosti na domaćem i stranim tržištima i sl. U krajnjem efektu, sve ovo predstavlja značajan podsticaj poljoprivrednom i sveukupnom ruralnom razvoju Republike Srbije.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“nivo“ interval=“0″ images=“2194,2193,2195,2196,2197,2198″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *