Otvorena škola – edukacije u oblasti organske proizvodnje

Otvorena škola – edukacije u oblasti organske proizvodnje

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]U prostorijama Centra za organsku proizvodnju iz Selenče, u utorak 16.06.2015.godine, organizovana je obuka za žene pod nazivom Otvorena škola – edukacije u oblasti organske porizvodnje, a u okviru projekta“Mentorstvo kao alat za osnaživanja žena korisnica farm inkubatora“ podržanog od strane Zavoda za ravnopravnost polova.

Otvorene škole kao edukacije za poljoprivrednike Centar za organsku proizvodnju sprovodi unazad 2 godine u okviru projekta „Razvoj kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji” finansiranog od strane FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Uz podršku Zavoda za ravnopravnost polova Centar je prilagodio program segmentu ekonomskog osnaživanja žena kroz otpočinjanja sopstvenog posla u oblasti organske proizvodnje.

Na edukaciji, u okviru projekta, su učestvovale predstavnice osam ženskih udruženja (ukupno 26 žena) iz AP Vojvodine koje u svom radu primenjuju principe organske poljoprivredne proizvodnje.

Program edukacija je obuhvatio nekoliko tema od interesa za razvoj organske proizvodnje, a na početku prezentacije prisutnim članicima udruženja žena obratili su se predsednik udruženja Jozef Gašparovski, i direktorica Zavoda za ravnopravnost polova, Vesna Šijački.

O značaju organske proizvodnje u savremenoj proizvodnji hrane govorila je prof.dr Branka Lazić, a kao primer dobre prakse Vlček Mirko je prezentovao rad gazdinstva Vlček “Od sadnje do kupca”.

Po završetku prezentacija, prisutne članice udruženja imale su priliku da posete “Farm Inkubator organske proizvodnje” u okviru Centra, koji je jedan od prvih Inkubatora ove vrste na području AP Vojvodine, kao i da se više upoznaju sa aktivnostima Inkubatora. Osnovni cilj projekta je uspostavlјanje edukativne i mentoring podrške izabranim korisnicama Farm inkubatora u cilјu podsticanja ženskog preduzetništva u okviru organske proizvodnje i kreiranja mogućnosti efikasnijeg plasmana njihovih gotovih proizvoda na domaće tržište.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: OrganicCentar[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]