Danska postaje 100% organska zemlja

Danska postaje 100% organska zemlja

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Danska je postavila cilj da do 2020. celu poljoprivrednu proizvodnju pretvori u 100% organsku i biodinamičku. Država tako daje podsticaje za pretvaranje zemljišta u organsko, a stimuliše se i povećanje potražnje za organskim proizvodima, prenosi časopis LifeGate.

Više od 53 miliona evra uložila je Danska samo u prošloj godini kako bi svoju poljoprivredu preusmerila sa konvencionalnih na organske metode i tako postala prva država u svetu koja proizvodi 100% organsku hranu.

Izvoz danskih organskih proizvoda napreduje

Danska je već daleko odmakla kada je u pitanju proizvodnja organske hrane. Njihov nacionalni organski brend slavi već četvrt veka, 97% građana upoznato je sa njegovim značenjem, a izvoz danskih organskih proizvoda od 2007. godine povećan je za 200%.

Tamošnja vlada donela je Akcioni organski plan za Dansku i u njemu u 67 tačaka propisala šta im je činiti za ostvarenje cilja da do 2020. godine cela zemlja proizvodi isključivo organsku hranu.

Daju se podsticaji za pretvaranje tradicionalnog zemljišta u organsko, država podržava i finansira sve one koji rade i ulažu u ovaj sektor, stimuliše se povećanje potražnje za organskim proizvodima, ulaže u razvoj novih ideja i tehnologija koje će pomoći promovisati rast organske proizvodnje.

Institucije preusmeriti na organsko razmišljanje

Inicijativu predvodi Ministarstvo hrane, pojoprivrede i ribarstva, ali u njoj učestvuju i regije i gradovi i sve državne javne institucije. Jedan od prvih ciljeva je da hrana u javnim ustanovama poput škola i bolnica bude 60% organska, a na organsku ishranu prelazi i danska vojska.

Ministarstvo zaštite životne sredine se zalaže za preusmeravanje zemljišta u oblasti organskog uzgoja i traže organske proizvođače kojima će iznajmiti zemlju, dok Ministarstvo obrazovanja sprema reformu u okviru koje će se u školama učiti o važnosti ekološke poljoprivrede i nutricionizmu, a biće i praktičnog dela bavljenja organskim uzgojem.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

Izvor: AgroKlub

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *