Radionica za savetodavce

Radionica za savetodavce

-Otvorene i poslovne škole za poljoprivrednike kao inovativni pristup neformalnom obrazovanju-

             U prostoru Centra za organsku proizvodnju Selenča je 22. i 23. februara u okviru FAO projekta “Podrška jačanju kapaciteta i usluga u polju organske poljoprivrede u Srbiji” održana radionica za savetodavce na temu “Otvorene i poslovne škole za poljoprivrednike kao inovativni pristup neformalnom obrazovanju”.

Predavači – Župan Martinovski, FAO Expert for Agriculture Marketing and Post-Conflict Rehabilitation; Olga Kešelj, National Consultant for Organic Agriculture at FAO; Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju “Serbia Organica” i Jozef Gašparovski, predsednik Centra za organsku proizvodnju Selenča osmislili su kreativna predavanja kako bi učesnicima radionice prikazali projektne aktivnosti i rezultate, predstavili koncept, značaj i ključne aktivnosti Otvorenih poljoprivrednih škola (OPŠ) i Poljoprivrednih poslovnih škola (PPŠ) i dali primere kako su one adaptirane i sprovedene u periodu od 2013. do 2016. godine u konkretnim uslovima karakterističnim za Srbiju. Cilj projekta je povećanje kapaciteta poljoprivrednika i drugih učesnika u lancu vrednosti organske poljoprivrede kroz participativne obuke u Otvrenim školama (školama u polju) i Poljoprivrednim poslovnim školama.
IMG_2217

U cilju sprovodjenja projekta prepoznato je četiri regiona (Vojvodina, Zapadna Srbija, Južna i Jugoistočna Srbija) na osnovu njihovih karakteristika poljoprivredne proizvodnje; izabran je specifičan proizvod u zavisnosti od površine na kojoj je zastupljen i/ili vrednosti i potražnje na tržištu i  odlučeno je o broju operatera i učesnika programa. Za svaki region su definisane teme i potrebe za obukama, praktičnim primerima i tehnologijama, postavljanjem ogleda kako bi se uočili rezultati i efikasnosti njihove primene. Neke od tema bile su kako diverzifikovati gazdinstvo (Agroturizam), što omogućava dodatni priliv novca u vreme kada nema proizvoda, marketing i menadžment, prevazilaženje konkurentnog odnosa između proizvođača i uviđanje značaja udruživanja radi osiguranja kontinuiteta i kvantiteta, isplativosti transporta i pokretanja prerade. U okviru projekta je objavljen dokument “Komunikacioni koncept za organsku proizvodnju u Srbiji” u formi vodiča, pokrenute su medijske kampanje, promocije organskih proizvoda na festivalima, u trgovačkim objektima, pisani su tekstovi i intervjui, a kao rezultat potrebe za kontinuitetom i prepoznatljivošću informacija objavljen je časopis Organic News.
IMG_2266

Mirko Vlček iz Pivnica, koji je imao ulogu mentora u jednoj od OPŠ/PPŠ izlagao je primere škola, gazdinstva na kojima su se odvijale aktivnosti, svrhe i ciljve OPŠ iz perspektive poljoprivrednih proizvođača, koja stručna lica su učestvovala i koji poljoprivredni proizvođači su imali ulogu vodećih farmera.Kako je cilj dalje sprovođenje aktivnosti, odnosno osnivanje i održavanje OPŠ i PPŠ, između učesnika radionice i predavača su razmenjene ideje o daljem razvoju ovih škola, njihovom značaju, pojavljivanju, prepoznavanju i mogućnostima savladavanja prepreka, kao i načinu da se poljoprivrednim proizvođačima ukaže na korist koju mogu imati od ovih škola. Učesnici radionice bili su predstavnici Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije iz Vršca, Vrbasa, Valjeva i Smedereva, predstavnici iz Poljoprivredne škole u Baču, Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede i Enološke stanice Vršac. Cilj kreativne radionice je da savetodavci sami prepoznaju svoje mesto u OPŠ/PPŠ, prednosti ovakvog pristupa i sopstveni interes za dalje razvijanje i iniciranje njihovog funkcionisanja.

Autori:

Tanja Stanišin

Milica Toman

 

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *