Održan Vojvođansko-mađarski ekonomski forum

Održan Vojvođansko-mađarski ekonomski forum

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine 5. aprila održan je Vojvođansko-mađarski ekonomski forum u organizaciji Pokrajinske Vlade, Ambasade Mađarske u Beogradu i Mađarske nacionalne trgovinske kuće.
Više puta je navedeno da je jedan od osnovnih zadataka politike stvaranje povoljnog ambijenta za privrednu saradnju, kako unutar države tako i za saradnju među različitim državama; da je trgovinska razmena između dve države prethodne godine iznosila 1,8 milijardi, pri čemu je Vojvodina imala značajan udeo u toj razmeni i da je došlo do povećanja investicija i izvoza.
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor Istakao je da postoji zajednički interes u saradnji na infrastrukturnim projektima, oblasti zdravstvene zaštite, upravljanja vodama, poljoprivrede i naglasio je značaj potpisivanja Sporazuma o saradnji klastera Mađarske i Srbije, dodavši da je za uspešno poslovanje klastera neophodno formirati referentno obrazovanje, raditi na razvoju prvrede i zajednički konkurisati za sredstva iz evropskih fondova.
Pomoćnica ministra spoljnih poslova Mađarske zadužena za ekonomske odnose sa inostranstvom dr Petra Pana predstavila je sadašnje i moguće buduće oblike saradnje dve zemlje. Ona je istakla da su Mađarska i Srbija prirodni partneri te da je pored trgovine, neophodno i podsticanje daljeg ulaganja u ove prostore i da u njihovoj strategiji Vojvodina zauzima posebno mesto s obzirom na postojanje velikog broja mešovitih preduzeća.
Nakon niza predavanja o ekonomskim odnosima, saradnji klastera, investicionim potencijalima, predsednik Saveta za klastere Privredne komore Srbije Velibor Vukašinović i predsednik Mađarske asocijacije inovativnih klastera Gal Kermendi potpisali su Memorandum o saradnji između klastera iz Srbije i Mađarske.

Predstavnici Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede prisustvovali su događaju kao jedni od osnivača Saveza klastera Srbije.

Autor: Tanja Stanišin[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“3″ images=“3596,3597,3598,3599,3600,3601,3602″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *