Organska proizvodnja na gazdinstvu porodice Mamužić

Organska proizvodnja na gazdinstvu porodice Mamužić

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Salaš porodice Mamužić smešten je na severu Bačke, na lakom, peskovitom zemljištu, u malom idilčnom vojvođanskom selu Ljutovu, u opštini Subotica. Gazdinstvo odlikuje ratarska, povrtarska i voćarska sertifikovana organska proizvodnja. Porodica Mamužić je čuvena po preradi, ljuštenju, mlevenju žitarica, proizvodnji integralnog brašna i preradi industrijske (začinske) paprike. Bave se gajenjem starih populacija crnog i belog luka, zatim organskog semena povrća i odlične začinske paprike, mrkve i krompira.

Na salašu Mamužić vrši se ispitivanje novih metoda i sorti u organskoj proizvodnji i postavljaju eksperimentalna polja. Salaš često posećuje veliki broj stručnjaka i poljoprivrednika zainteresovanih za organsku proizvodnju, pa se na njihovom imanju održava edukacija za brojne posetioce. Gotovo da nema organskog proizvođača koji neće u pozitivnom kontekstu spomenuti Josipa Mamužića i njegovu spremnost da pomogne i posavetuje.

Porodica Mamužić jedna je od prvih koja se u Srbiji počela baviti sertifikovanom organskom proizvodnjom i vodeća je kako po iskustvu, tako i po uspehu i kvalitetu proizvodnje. O tome između ostalog svedoči i nagrada „ProAgro Lider“ u kategoriji mala poljoprivredna gazdinstva, koja predstavlja potvrdu da poslovanje njihove biofarme odlikuju najviši prinosi i najbolji rezultati. Svojim primerom daju podstrek drugima da uz rad i trud postignu svoje ciljeve. Josip Mamužić tvrdi da značajnijeg napretka u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji ima i da je svest o zdravoj ishrani na sve većem nivou zahvaljujući edukaciji, naročito kod mladih.

Autor: Tanja Stanišin

Foto: Stefan Manja

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“3″ images=“3774,3775,3776,3777,3778,3779,3780,3781,3782,3783,3784,3785″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *