Organska proizvodnja u službi turizma

Organska proizvodnja u službi turizma

Organska proizvodnja u Sremu polako ali sigurno zauzima sve više obradivih površina. Najviše je organskih zasada voća, mada se paori sve više interesuju i za ostale vrste proizvodnje. O prednostima i svim pogodnostima koje donosi organska proizvodnja biće reči i na predstojećoj manifestaciji pod nazivom „Dani otvorenih vrata na farmama„, koja će biti održana 20. avgusta na Gomolavi u Hrtkovcima.

Šta su dani otvorenih vrata na organskim farmama?

To su određeni dani u toku godine kada organski proizvođači primaju posetioce, a cilj im je da javnost informišu o važnosti organske proizvodnje, o seoskim sredinama, a plasman organske hrane prezentuju kao jedan od turističkih sadržaja.

Sanda Klještanović

Sanda Klještanović

Mogu se organizovati i otvorene škole organske proizvodnje u okviru obrazovnih gazdinstava. „Obrazovna gazdinstva nastaju kada uspešna poljoprivredna gazdinstva odluče da razmene praktična iskustva sa zainteresovanim posetiocima, nudeći različite obrazovne programe. Organska proizvodnja voća na terenu Srema se razvija na osnovu dosadašnjih pozitivnih iskustava nekoliko poljoprivrednih gazdinstava koja poštuju osnovne principe i standarde„, kaže Sanda Klještanović iz Udruženja Vitas iz Rume, koje je i organizator manifestacije. Ovakve manifestacije omogućavaju veći nivo obučenosti zainteresovanih proizvođača, a ostalim posetiocima jačanje svesti o značaju očuvanja ekološke ravnotežekao temeljnog principa na kojem se zasniva organska proizvodnja.

Svako područje treba da ima svoju specifičnu manifestaciju

U cilju isticanja originalnosti određenog lokaliteta, što podstiče njegovu turističku afirmaciju, potrebno je izbeći održavanje sličnih manifestacija i u svakom mestu razvijati onu manifestaciju koja je za to područje specifična i autentična. Održavanje manifestacije na lokalitetu arheološkog nalazišta Gomolava i obilazak gazdinstva organskog proizvođača aronije u Hrtkovcima, ima za cilj promociju i razvoj organske proizvodnje u okviru održivog razvoja seoskih sredina.

U cilju promovisanja značaja organske proizvodnje sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kao i razmene iskustava i uspostavljanja čvršće privredne saradnje u regionu, javila se potreba za održavanjem festivala organskih proizvoda, u regionu u kojem je organska proizvodnja voća u razvoju. Organik Sremfest je manifestacija koja podrazumeva promociju organske proizvodnje uz prateće programe: razmena iskustava i praktična obuka, degustacije, kulturno-umetnički program i prodajnu izložbu”, objašnjava Sanda Klještanović.

Povezivanje organske proizvodnje i turizma

Ruralni obrazovni turizam je oblik održivog turističkog razvoja koji posetiocima ovakvih manifestacija, omogućava da se upoznaju sa poljoprivrednim područjima i zanimanjima, lokalnim proizvodima, tradicionalnom kuhinjom i životom na selu, kulturom i običajima, vodeći računa o životnoj sredini i tradiciji.“Obukama i radionicama stiču se osnovne informacije o mogućnostima razvoja na gazdinstvu i lokalnoj zajednici, što utiče na regionalni razvoj. Ova manifestacija je posebna po tome što je primer uspešne saradnje udruženja koja imaju za cilj razvoj ruralnih sredina, očuvanje tradicije i kulture i razvoj seoskog turizma uz proizvodnju organske hrane kao jednog od turističkih sadržaja„, zaključuje Sanda Klještanović.

Autor: Zlatko Markovinović

Izvor: Agroklub

Foto: Stefan Manja

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *