Organska proizvodnja u Srbiji iz godine u godinu sve veća

Organska proizvodnja u Srbiji iz godine u godinu sve veća

Zainteresovanost za organsku proizvodnju u Srbiji iz godine u godinu sve je veća, a stručnjaci smatraju da ova grana u Srbiji ima itekako dobru perspektivu.

Kako ističu, potrebe za izvozom su tolike da kad bismo celu Srbiju „pokrili“ organskom hranom, verovatno bi sve izvezli.

Zainteresovanost za organsku proizvodnju u Srbiji iz godine u godinu sve je veća, a stručnjaci smatraju da ova grana u Srbiji ima itekako dobru perspektivu, jer su, kako ističu- potrebe za izvozom tolike da kad bismo celu Srbiju pokrili organskom hranom, verovatno bi sve izvezli.

U Evropu najviše izvozimo voće-sveže jabuke i smrznute maline i kupine, a veoma su tražene i soja, žitarice, povrće, lekovito bilje…

U Udruženju Serbia Organica kažu da je zainteresovanost za ovu proizvodnju poslednjih godina mnogo veća što potvrđuje i podatak da su u protekloj godini površine povećane za više nego duplo.

Takođe je i više onih koji se upuštaju u ovaj biznis.

Generalni sekretar Udruženja Ivana Simić rekla je Tanjugu da prema poslednjim podacima, prošle godine u Srbiji je bilo ukupno 2.000 poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom.

Sagovornica Tanjuga kaže da se nada da je budućnost ove grane poljoprivrede u Srbiji perspektivna uzevši u obzir agro ekološke i izvozne potencijale, ali i rast potražnje na domaćem tržištu.

Uz veću podršku države, a pod ovim ne podrazumavam samo mere podsticaja već jednu sveobuhvatnu nacionalnu strategiju koja bi sprovođenjem različitih mera intezivno pokrenula dalji i osigurala dugoročan i stabilan razvoj„“, rekla je Simić.

Ona ističe da za tu oblast proizvodnje nisu potrebni specijalni uslovi osim da proizvodne parcele nisu blizu velikih industrijskih zagađivača ili previše blizu intezivnih poljoprivrednih zasada, i da mozeda se obezbedi voda za zalivanje.

Važno je da od kada se odluče i krenu putem sertifikovane proizvodnje da se postuju načela organske proizvodnje i zakonska regulativa , koje podrazumevaju primenu svih preventivnih i agrotehničkih mera, principa održavanja i podizanja plodnosti koršćenjem prirodnih, preventivne mere zaštite od bolesti i stetočina uvođenjem korisnih organizama i slično„, dodala je ona.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović kaže da je zainteresovanost za ovu proizvodnju primetno veća svake godine.

Izvor: Nova Ekonomija

Foto: Stefan Manja

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *