Velike potrebe tržišta u sektoru organske proizvodnje

Velike potrebe tržišta u sektoru organske proizvodnje

Dana 09.03.2017.god Nacionalno udruženje „Serbia organika“ u saradnji sa Centrom za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije organizovalo je okrugli sto u prostorijama Privrednoj komore Srbije.
Okrugli sto se realizuje u okviru projekta „Organskom proizvodnjom do lakšeg zapošljavanja žena“ koji podržava Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u cilju ekonomskig osnaživanja žena kroz bavljenje organskom proizvodnjom.

Tom prilikom predstavljene su brojne mogućnosti za žensko preduzetništvo u ovom sektoru i pružena detaljna pojašnjenja o neophodnim koracima ka započinjanju poslovnog poduhvata iz oblasti organskih namirnica. Prema iznetim stavovima, na domaćem tržištu, ali i u oblasti izvoza, postoji velika mogućnost plasmana organskih proizvoda, posebno prerađevina koje donose i veću zaradu.

Prisutnim ženama obratili su se Ivana Simić iz udruženja „Serbia organika“, direktorka „Biošpajza“ Nada Mišković, direktor preduzeća „Jovanjica doo“ Predrag Koluvija i direktorka „Gea Organic“ iz Novog Sada Milica Popović kao i Veljko Jovanović iz Udruženja za biljnu proizvodnju PKS.

Cilj okruglog stola je u povezivanju žena zainteresovanih za buduću proizvodnju organskih namirnica sa predstavnicima distributera, prerađivača, trgovačkih objekata i izvoznicima kako bi ih oni upoznali sa potrebama tržišta, uslovima i neophodnim kriterijumima koje je potrebno ispuniti, kao i eventualnom uspostavljanju međusobnih kooperantskih odnosa.

Na okruglom stolu je u izlaganjima prisutnih preduzetnika koji već nekoliko godina razvijaju sopstvene kompanije u sektoru proizvodnje organske hrane, voća i povrća, dato mnoštvo korisnih saveta zainteresovanim ženama, najviše iz oblasti sticanja EU sertifikata bez koga je nemoguće ući u lanac snabdevača tržišta hranom koja nosi oznaku „organski proizvod“.

Pored toga, ukazano je i da su potrebe tržišta za organskim proizvodima tolike da je moguće plasirati sve što bi se proizvelo, kao i da su mogućnosti izvoza velike jer postoji prilična zainteresovanost potrošača za ovu vrstu robe. Dati su i primeri kooperacije individualnih proizvođača sa malim i srednjim preduzećima koja već imaju izgrađenu poziciju na tržištu, i posebno istaknuto da veću zaradu donose prerađevine umesto samog voća i povrća usled čega bi zainteresovane preduzetnice trebalo da svoje napore okrenu razvoju proizvoda poput ajvara, džemova ili sličnih proizvoda.

Ispred udruženja Vojvođanski klaster organske poljoprivrede ovom događaju prisustvovale su menadžer Marija Nikolajev i članica klastera, distributer i vlasnica „Gea Organic“ Milica Popović iz Novog Sada koja je ovom prilikom iznela korisne saveti oko plasmana proizvedene organske robe, kao i o odnosima koje preduzetnice treba da razvijaju prema trgovcima kojima plasiraju svoje proizvode.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *