Organska proizvodnja – internet prodaja

Organska proizvodnja – internet prodaja

Vladimir Sič (27) iz Pivnica ima pozamašno iskustvo u organskoj proizvodnji, s obzirom na to da se već pet godina bavi ovim načinom uzgoja povrća. Počeo je sa željom da za sebe proizvodi potpuno zdravu hranu, a danas brojnim kupcima nudi krompir, cveklu, paradajz.

Počeo sam zajedno sa dva druga. U našem selu je to bilo nešto novo, drugačije od konvencionalne proizvodnje. Bili smo uporni. Danas imam sopstvenu sertifikovanu proizvodnju na površini od jednog jutra. Već sam posejao bundevu golicu, peršun lišćar, cveklu, blitvu , kukuruz kokičar. Osim pripreme zemljišta, koja se obavlja mašinski, na parceli sve radim ručno, i od početka sezone posla ima svakodnevno“, kaže Sič.

Proizvodnja bez hemije

On napominje da je organska proizvodnja veoma zahtevna, s obzirom na to da pored konstantnog ručnog rada zahteva i velika ulaganja u semena, jer da bi proizvodnja bila sigurna – seme mora biti kvalitetno. Tako kilogram semenske cvekle košta 4.000 dinara, a peršuna 9.000 dinara.“

„Kao i drugi proizvođači, ne koristim hemijska sredstva za zaštitu bilja. Jedino što praktikujem jeste setva niske i visoke kadifice i nevena u parceli, jer ove biljke štite zasejano povrće“, napominje Vladimir i kaže da je zadovoljan plasmanom i prodajom, pogotovo ako je u pitanju Novi Sad ili Beograd. Kaže da u manjim mestima ljudi polako počinju da shvataju vrednost organskih proizvoda, a pogotovu kada su u pitanju roditelji koji imaju malu decu.

Počeo je sa ponudom putem interneta i tako stekao svoje stalne kupce kojima redovno šalje ponudu, a dobro ga poznaju i potrošači u drugim gradovima, kao i u Bačkoj Palanci. Ovde praktikuju da voće i povrće kupuju tokom akcije „Organski market“.

Tokom sezone, Vladimir pored uobičajne ponude sveže ubranog povrća ima i dudove, koji su svojevrsna atrakcija, a mnogi čak i ne znaju kakvi su to plodovi. Ima, kako kaže, dva stabla, te u manjim pakovanjima svojim kupcima tokom leta ponudi slatke crne i bele plodove, pomalo zaboravljenog duda.

Potebno je udruživanje

Vladimir smatra da organska proizvodnja ima perspektivu. Kaže da ima malu površinu , ali da sa jutra zemlje ima sigurnu i solidnu zaradu:

„Potrebno je samo imati raznovrsnu ponudu tokom sezone. U svakom slučaju, još bolji je rezultat ukoliko se proizvođači udružuju. Ja bih rado proširio proizvodnju, i razmišljam o tome, ali u mom selu zemlja je dosta skupa. Za pojedine parcele od jednog jutra potrebno je izdvojiti i do 7.000 evra“.

Izvor: Agroklub

Foto: Organski market Bačka Palanka

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *