Uspešno održani treći poslovni susreti organskih proizvođača na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Uspešno održani treći poslovni susreti organskih proizvođača na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U okviru 85. tradicionalnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, u sredu 16. maja održan je poslovni susret organskih proizvođača i izložba organskih proizvoda u organizaciji Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, a uz podršku Privredne komore Vojvodine. Tom prilikom nakon reči dobrodošlice od strane Jelene Drobnjak, sekretara udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine i menadžera VOK Marije Nikolajev, učešće na okruglom stolu „Podrška organskoj proizvodnji“ uzeli su: Prof. emeritus dr Branka Lazić, Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju „Serbia organica“, Marko Rovčanin, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Radmila Vučinić koja je govorila o IPARD sredstvima. Na ovogodišnjem okruglom stolu glavno pitanje za razmišljanje svih prisutnih je bilo kako i kroz koje mere agrarne politike podstaći razvoj organske proizvodnje u Republici Srbiji ističući generalne probleme među kojima su i nedovoljna subvencionisanost proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom.

 S obzirom na potrebe organskih proizvođača za repromaterijalom koji nije u dovoljnoj meri prisutan na tržištu, članovi VOK-a imali su priliku da čuju trenutne ponude partnerskih firmi. Tako je firma Arum Deč upoznala prisutne sa širokom paletom proizvoda semenskog materijala namenjenih u organskoj proizvodnji, sa akcentom i željom da u narednom periodu odlučno rade na stvaranju novih sorti. Ivana Jocić i Željko Pantić su isped kompanije AlgoTehnology, predstavili biostimulatore kao i preparate za folirajnu primenu, dok je firma Global Products and Services predstavila veliki broj organskih đubriva. U poslednjem delu izlaganja prisutnima su se predstavili Prof. dr Branislav Vlahović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu sa temom „Tržište organskih proizvoda u svetu i kod nas“, ukazujući na globalni rast površina pod organskom proizvodnjom u svetu i zahteve tržišta za organskim proizvodima kao i potencijale koje bi Srbija u ovoj oblasti trebala da iskoristi. Takođe, mnogobrojnim posetiocima ovog događaja obratio se i Master inž. poljoprivrede Milorad Živanov ispred Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada ističući značaj pravilnog upravljanja zemljištem i važnosti očuvanja njegove plodnosti u kojoj organska poljoprivreda ima ključnu ulogu.

Organska poljoprivreda kako je mnogi smatraju budućim strateškim pravcem razvoja domaćeg agrara, danas, u Srbiji ima zabeleženi porast i to naročito u poslednjih par godina, ali to i dalje čini svega 0,4 % ukupnih poljoprivrednih površina u Srbiji sa čestim kolebanjem i promena u njihovom broju. Vojvođanski klaster organske poljoprivrede kao krovno udruženje tokom četiri godine svoga postojanja, uspeo je da stvori stabilnu simbiozu između proizvođača, distributera, partnera i kooperanata u cilju unapređenja poslovanja, ali i povećanja inovativnosti, konkurentnosti i održivosti organske proizvodnje u Vojvodini. Pred sam kraj uspešno organizovanog susreta, prisutni su zajedno posetili štand VOK i izložbu organskih proizvoda u hali 6 Novosadskog sajma.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=“3″ images=“6988,6989,6990,6991,6992,6993,6994,6995,6996,6997,6998″ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *