Ukusi i mirisi sela na tradicionalnoj manifestaciji „U smiraj dana“

Ukusi i mirisi sela na tradicionalnoj manifestaciji „U smiraj dana“

Na svega osam kilometara od Dolova u malom ušuškanom naselju pod nazivom Leanka  u Zapadnom delu Deliblatske peščare i ove godine, održana je 27. jula, tradicionalna manifestacija „U smiraj dana“.

Završnog dana manifestacije održana je šetnja od 6 kilometara po dinama, šumom i pašnjacima Deliblatske peščare. Zaljubljenici u prirodu okupljeni na domaćinstvu Vojnov dočekani su na tradicionalni način uz kulturno umetnički program mališana iz KUD-a Banatski vez iz Dolova. Otvaranjem tradicionalne manifestacije „U smiraj dana“, goste iz različitih krajeva Srbije pozdravili su osnivač i koordinator manifestacije Bojan Vojnov, predsednik planinarsko-ekološkog kluba „Soko“ Srđan Nikić i Miroslav Prvulj direktor Doma kulture „25. maj“ Dolovo.

Gosti su tog julskog dana imali priliku da uživaju u jedinstvenim prizorima zalaska Sunca, među borovim šumama, da se upoznaju i sa lokacijama na kojima su snimani brojni i neponovljivi filmovi poput „Ko to tamo peva, „Varljivo leto 68.“, „Boj na Kosovu“, „Sveto mesto“, „Besa“, „Vuk Karadžić“, „Belo odelo“, kao i brojni drugi.

Pored promocije tradicije i prirode ovog dela južnog Banata, manifestacija ima za cilj da promoviše i podstakne poljoprivredne proizvođače i zanatlije, pa organizovanjem manifestacija ovog tipa stvaraju su uslovi za predstavljanjem novih proizvoda domaće radinosti, a samim tim i podršku lokalnim proizvođačima.

Po završetku šetnje gosti su povratkom na domaćinstvo Vojnov uz tradicionalni doček posetili štandove i imali priliku da probaju zaboravaljene đakonije poput štrudli, domaćih krofni, oblandi, vanilica, kiflica za koje su se pobrinule vredne domaćice iz Udruženja žena „Dolovke“ iz Dolova. Takođe, domaćinstvo Vojnov su krasili i štandovi udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trifun“ iz Dolova i proizvođača vina i rakije Lazara Pejčića, dok su na štandu pčelara gosti sladili šumskim i livadskim medom iz Deliblatske peščare. Pored dobrih ukusa i mirisa smiraj dana upotpunjen je i bogatim kulturno umetničkim programom . Na završnoj večeri manifestacije prisutni su pored pesme raspevanih cvrčaka, uz ukuse i mirise sela uživali i u projekciji dokumentarnih filmova o selu pod nazivom „U dolovima ravnice“ i „Kolevka vremena“.

Manifestaciju su podržali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vojvodinašume – Šumsko gazdinstvo Banat, MZ „Mita Vukosavljev“ Dolovo, Dom kulture „25. maj“ Dolovo uz veliki broj lokalnih sponzora.

Manifestacija je održana pod organizacijom Udruženja „Srbija moj dom“, Grupe za promociju zelene energije i Planinarsko-ekološkog kluba „Soko“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *