Hibridni forum – Mogućnost snabdevanja osnovnih škola  organskim proizvodima

Hibridni forum – Mogućnost snabdevanja osnovnih škola organskim proizvodima

U Novom Sadu u OŠ Đorđe Natošević 14.11.2019. povod za okupljanje organskih proizvođača, predstavnika udruženja organskih proizvođača, direktora osnovnih škola, stručnjaka za javne nabavke i predstavnika vlasti lokalnog, pokrajinskog i republičkog nivoa bio je cilj u okviru projekta Strength2Food koji sprovodi European Training Academy (EUTA)Mogućnost snabdevanja osnovnih škola organskim proizvodima.

 

Iako skeptični, sa brojnim predrasudama da je ovakav cilj projekta kod nas realno ostvariti, razgovor je od neubedljivog vodio ka vrlo optimističnim stavovima. Svi prisutni, koji će u budućnosti učestvovati u ovom procesu, pokazali su veliku spremnost da ovaj projekat uspe.

 

Ciljevi su različiti, ali ne isključuju se međusobno – standardizovan i bogatiji obrok za osnovce,  jelovnik koji podrazumeva više voća i povrća, a manje nepoželjnih sastojaka, kao i smanjenje ostataka hrane.

Istovremeno cilj je da se pomogne razvoju domaće ekonomije kroz jačanje organske poljoprivrede, upravo kroz podršku i siguran plasman organskih proizvoda.

Ohrabrujuće je i to da naši lokalni organski proizvođači u ponudi imaju upravo te proizvode koje škole nabavljaju.

U slučaju da se proizvođači dobro organizuju, postaju dobavljači za osnovne škole.

Uprkos raznim pokušajima na svim nivoima da se organska proizvodnja unapredi, rezultati nisu zadovoljavajući.

Razlog je između ostalog nesiguran plasman i neorganizovan otkup. Međutim, i oni proizvođači koji mogu da prodaju sve količine koje proizvedu, žale se da im pored drugih poslova to značajno oduzima vreme.

Kao pravi domaćin, dobrodošlicu prisutnima je poželeo direktor OŠ Đorđe Natošević, gospodin Nedeljko Đorđić, koji je izneo i interesantne podatke sa kojom cifrom škole raspolažu kako bi obezbedili obrok za osnovce. Hibridni forum je vešto vodio Ratko Bojović – izvršni menadžer EUTA.

 

Učesnici hibridnog foruma na temu Mogućnost snabdevanja osnovnih škola organskim proizvodima bili su Petar Viđikant – načelnik školske uprave Novi Sad, Ivanka Čubrilo – načelnica Gradske uprave za privredu, Radivoj Nadlački – savetnik Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Saša Stevanović – v.d. pomoćnik pokrajinskog sekretara, Lidija Tomaš – načelnica Gradske uprave za obrazovanje, Marko Špiler – profesor, konsultant i menadžer javnih nabavki, organski proizvođači Arpad Čikoš i Gordana Šokšić, Snežana Oljača – profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, ispred Nacionalnog udruženja za razvoj organske poljoprivrede Serbia Oranika i Snježana Mitrović – sa Orvorenog univerziteta u Subotici ispred udruženja Terras.

 

Prisutnima se prvo obratila gospođa Gordana Šokšić – organski proizvođač sa Biofarme Šokšić. Porodica Šokšić se već 12 godina bavi poljoprivrednom proizvodnjom po organskim principima, svoje proizvode plasiraju na pijacama, u specijalizovanim prodavnicama organskih proivoda i prodavnicama zdrave hrane, kao i u supermarketima. Izgradili su prepoznatljivi brend i društveno su odgovorni.

Gordana Šokšić se nada da će roditelji biti ti koji će birati ono što je najbolje za njihovu decu – organsku hranu koja se proizvodi bez upotrebe sintetičkih pesticida, mineralnih đubriva i GMO.

 

Nakon Gordane predstavio se gospodin Arpad Čikoš – organski proizvođač Biobašta Čikoš koji se od 2004 godine sa svojom porodicom bavi organskom proizvodnjom. Počeli su sa 4,3 ha, a trenutno na više  20 ha uzgajaju preko 40 vrsta povrća, od kojih su najzastupljeniji šargarepa, luk, čičoka i kupus. Iako imaju EU sertifikat, sve prodaju na domaćem tržištu. Oko 100 porodica u okolini Subotice jednom nedeljno na kućnu adresu dobija paket organskih proizvoda iz Biobašte Čikoš. Jedan su od primera farme otvorenih vrata, gde su svi zainteresovani dobrodošli da vide na koji način oni proizvode.

Ovu vrstu aktivnosti sprovode kako u edukativne svrhe, tako i za izgradnju poverenja kod kupca i u okviru turističkih ponuda. Članovi Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, udruženja Terras i zadruge Panonija organik Arpad Čikoš, Josip Mamužić i Janoš Farago su i ranijih godina učestvovali u projektima koji su podrazumevali snabdevanje Kanjiških i Subotičkih vrtića organskim proizvodima, tako da je prisutnima Arpad preneo iskustvo i situacije sa kakvima su se susretali.

Arpad Čikoš poručuje da ovakvi projekti u svakom slučaju idu u korist organskim proizvođačima, jer podrazumevaju uspešan marketing i povezivanje sa ciljnom grupom. Na ovaj način roditelji se informišu o organskoj proizvodnji i saznaju za proizvođače.

 

Marko Špiler – profesor, konsultant i menadžer javnih nabavki predstavio je novi zakon o javnim nabavkama, objasnio na koji način bi organski proizvođači mogli učestvovati u javnim nabavkama. Najavljena je obuka u okviru projekta u narednom periodu koje će biti namenjene pre svega direktorima škola koje učestvuju u projektu.

 

Snežana Oljača – profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, ispred Nacionalnog udruženja za razvoj organske poljoprivrede Serbia Oranika koje je 2019. godine proslavilo 10 godina rada. Serbia Organika već deset godina lobira kod Ministarstva poljoprivrede da uslovi za organsku proizvodnju budu bolji.

Kao rezultat njihovog rada povećale su se površine pod organskom proizvodnjom i broj organskih proizvođača. Učestvuju u realizaciji sličnog projekta u saradnji sa fondacijom Novak Đoković, koji se sprovodi u vrtićima i predškolskim ustanovama, pod nazivom Azbuka dobrih navika, pri čemu deca kroz biobašte uče i da gaje sopstvenu hranu, kuvaju i pripremaju zdrave obroke i uče o značaju zdrave ishrane. Svakako je cilj ovako nešto proširiti i na osnovne škole i rad sa roditeljima.

 

Snježana Mitrović – sa Otvorenog univerziteta u Subotici ispred udruženja Terras – prvog osnovanog udruženja organskih proizvođača u Srbiji 1990., pre donošenja zakona o organskoj proizvodnji, koje praktično uzima zasluge za uvođenje organske proizvodnje na široka vrata u Srbiju, predstavila je makrokarike na koje je bio fokusiran rad udruženja, a to su rad sa ministarstvom, eksperimentalna stanica i prodaja.

Terras je takođe realizovao projekte u vrtićima, gde su deca jednom nedeljno imala poslužene obroke pripremljene od organskih proizvoda, u kojima su učestvovali agronom, tehnolog i ekonomista. Na početku su svi bili skeptični, a vaspitači nezainteresovani, ali je ishod bio potpuno drugačiji ispraćen sa mnogo uspeha.

U projektu su učestvovali vaspitači, kuvari, nutricionisti, farmeri i roditelji. Deci su bili obezbeđeni zdravi obroci i ujedno su sticala teorijska znanja i praktične veštine. Bez obzira na sve teškoće na koje su nailazili u početku, utisci roditelja, dece, vaspitača i građana nakon projekta su pokazali da je vredelo raditi na ovakvom projektu. Kuvari su rekli da je priprema organskih proizvoda lakša, kuvaju se brže i ukusniji su. Ceo projekat je bio propraćen medijski, kao i manifestacijama.

Na studijskim putovanjima od organskih proizvođača iz inostranstva su čuli da je i njima bilo teško na početku, sistem ih je naterao da se udružuju, ali su tako stvorili bolje uslove i pronašli put do uspeha.

 

Kako bi siguran plasman bio jedan od uslova za povećanje površina na kojima se proizvodi po organskim principima i za povećanje broja organskih proizvođača, vlasti na svim nivoima pokazuju spremnost da podrže ovaj projekat, koji bi našim mladim nadama i naraštajima omogućio zdraviju ishranu uz organizovanu dodatnu edukaciju o zdravim stilovima života, a organskim proizvođačima obezbedio plasman.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *