Ovi prirodni preparati su EFIKASNI u ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI a možete ih napraviti SAMI

Ovi prirodni preparati su EFIKASNI u ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI a možete ih napraviti SAMI

Poljoprivredna proizvodnja po organskim principima postaje sve popularnija kako u našoj zemlji, tako i u celom svetu. U tekstu u kome smo se bavili troškovima organskih proizvođača, naši sagovornici su nam kao jedan od izdataka istakli preparate koji se koriste u zaštiti bilja.

U razgovoru sa Tanjom Vujanov, stručnom saradnicom iz oblasti Agroekologije i održive poljoprivrede i menadžerkom Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, saznali smo koji preparati napravljeni u kućnoj radinosti su se pokazali kao veoma efikasni u zaštiti bilja uzgajanih po organskim principima i koji su recepti za te preparate.

 

 

„Bilo da je organska ili konvencionalna, poljoprivredna proizvodnja za komercijalne svrhe, pa čak i za sopstvene potrebe zahteva adekvatnu zaštitu, kako bi se smanjili gubici, odnosno obezbedio siguran prinos. Primena prirodnih pesticida podrazumeva praćenje brojnosti štetočina i praga štetnosti, redovnu primenu najmanje jednom nedeljno, a dva puta ako pada kiša. Za njihovu pripremu uglavnom ne treba više od 30 minuta, ne računajući vreme preko noći kada moraju da odstoje”, rekla je sagovornica našeg portala.

Ona je preporučila nekoliko preparata koje možete napraviti kod kuće i otkrila recepte za njihovo spravljanje.

Rastvor ljute paprike

Rastvor ljute paprike je opšte sredstvo za odbijanje, efikasno za gusenice, kupusne crve, odnosno velikog kupusara Pieris brassicae, mrave, lisne vaši.

Recept: Sitno iseckajte 15 paprika i dodajte 1 litar vode. Ostavite potopljeno 24 sata, procedite i nanesite.

 

Ekstrakt crnog luka

Fermentisani ekstrakt crnog luka efikasno odbija mnoge insekte, uključujući mrave, lisne vaši, crve, a posebno dosadne gusenice.

Recept: Sitno iseckajte 4 šolje luka i dodajte u 2 litre vode. Potopite i ostavite da odstoji 24 sata, procedite i nanesite. Najbolje se koristi kada se fermentira.

 

Preparati od belog luka

Oni deluju repelentno na mnoge insekte, uključujući mrave, lisne uši i gusenice, kao i nematode.

Protiv mrkvine muve spravlja se fermentisani ekstrakt belog luka – 1 lukovicu od 30 do 50 grama svežeg luka, zajedno sa suvim listovima i 10 litara vode ostaviti da fermentiše 3 nedelje. Proceđen ekstrakt se razredi vodom u odnosu 1:10 i njime se zaliva zemljište.

Efikasno je protiv zemljišnih štetočina i za stvaranje otpornosti biljaka na bolesti. Za folijarno tretiranje koristi se razređeno 1:20.

Protiv plamenjače spravlja se macerat belog luka: 30 do 40 grama belog luka se samelje i potopi u 10 litara  vode. Dobro se promeša i ostavi da stoji 24 časa, zatim se procedi i njime se prskaju biljke svakih 10-15 dana.

Protiv štetočina i pepelnice spravlja se oparak – čaj od belog luka tako što se 700 grama belog luka prelije sa 10 litara kipuće vode, prekrije i ostavi da odstoji. Zatim se procedi i koristi za tretiranje zemljišta, dok se razređen u razmeri 1:3 koristi za tretiranje krastavaca, protiv pepelnice.

Preparat od nane

Nanu je relativno lako uzgajati ako joj se daje puno vode. Može se gajiti samostalno ili saditi među ostalim povrćem, mada je treba držati dalje od krastavaca. Može se koristiti kao repelent protiv lisnih uši, štetočina kupusa, kao i protiv bakterijskih bolesti.

Recept: Isecite listove sveže nane i kore od citrusa (pomorandže ili limuna) kako biste napravili repelent. Stavite komade u malu posudu, prelijte vodom i pustite da proključa. Ostavite preko noći i nanesite tokom večernjeg zalivanja.

 

Hilbili dah

Ovaj domaći insekticid može se koristiti kao univerzalni „čudesni preparat“, jer odvraća od mnogih različitih vrsta štetočina.

Recept: U vodi pomešajte seckanu nanu, pepeo, beli luk, duvan i ne više od 1 kašike sapuna. Ostavite smešu 24 sata, procedite i nanesite rastvor pomoću kante za zalivanje ili domaće metle.

Kako kaže naša sagovornica, u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji je neophodno preduzimanje svih mera koje će sprečiti da dođe do prelaska praga štetnosti nepoželjnih organizama na parceli.

„Potrebno je uspostavljanje ravnoteže između štetnih i korisnih organizama, agrotehničke mere i primena drugih preventivnih i indirektnih mera, izbor parcele i lokacije, izbor otpornih sorti, metode kultivacije, adekvatna ishrana biljaka, vodno-vazdušni režim, malč, međuusevi, združeni usevi, biljke prijatelji i dobri susedi, zaštitni i cvetni pojasevi, rotacija useva i drugo“ rekla je Tanja Vujanov.

Tek nakon toga ukoliko je neophodno pribegava se kurativnim metodama direktne zaštite, fizičkim, biološkim i biohemijskim.

Izvor: Agromedia

Slike i tekst preuzeti sa portala Agromedia.rs

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *