Imali smo čast da učestvujemo na Organic Europe Youth Event-u 2022.

Imali smo čast da učestvujemo na Organic Europe Youth Event-u 2022.

“Organic Europe Youth Event 2022.” održan je od 30. avgusta do 2. septembra 2022. godine u Švajcarskoj. Srbiju su zajedno sa Vojvođanskim klasterom organske poljoprivrede predstavljali Serbia Organika, kao i predstavnici sertifikovanih organskih proizvođača i prerađivača “ Organela” i “Olda Group”.

Ovaj događaj je organizovan u Naučnom Institutu za Organsku poljoprivredu FIBL-u (Research Institute of Organic Agriculture) koji je bio domaćin događaja u gradiću Frick-u, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za razvoj organske poljoprivrede IFOAM (The International Federation of Organic Agriculture Movements) i udruženjem BioSuisse. Jedan od sponzora bila je poznata Švajcarska kompanija “Coop”.

Tokom tri dana trajanja događaja imali smo priliku da učestvujemo u diskusijama, panelima i radionicama zajedno sa mladima iz raznih delova Evrope i sveta. Paneli su se dotakli tema o održivim sistemima ishrane, unapređenju organske proizvodnje u budućnosti kao i međusobnom deljenju iskustva među učesnicima. Događaj je dao na značaju i trenutnim dešavanjima u Ukrajini, stoga je pored  opštih doskusija o organskom razvoju uvrstila i pitanje uticaja trenutnih dešavanja na organsku poljoprivredu u toj zemlji.

Imali smo priliku da u okviru radionice How to get involved in organic organization razmenimo iskustva sa predstavnicima poznatih organizacija iz sveta organske poljoprivrede, direktorom BioSuisse-a i IFOAM-a.

Tokom naše posete Fiblu bila nam je obezbeđena organska hrana – voće, povrće i meso, razne žitarice, orašasti plodovi kao i dezerti, a postojala je i opcija obroka za one na veganskoj ishrani koji su bili u većini. Pored zdrave i ukusne hrane uživali smo u muzici i druženju uz ketering i degustaciju čokolade.

Na kraju događaja učesnici su se uputili na različite tematske ekskurzije, a ona koju smo mi izabrali bila je o Agrošumarstvu, tema koja nam je vrlo zanimljiva zbog trenutne saradnje sa Ecotop kompanijom.

Predstavljene su nam dve farme kao i jedna od proizvodnji organskog soka koja se nalazi u blizini Fibl-a.

U proizvodnji pod imenom “Arbovitis” smo imali priliku da degustiramo organski sok od višnje i jabuke kao i da saznamo više o samom procesu proizvodnje.

Nakon posete proizvodnje, put nas vodi u gradić Baden, koji se nalazi u blizini Ciriha. Poseban utisak su na nas, pored znamenitosti i arhitekture ovog gradića, ostavili bazeni sa termalnom izvorskom vodom koji se nalaze na šetalištu pored reke koji su dostupni za kupanje tokom cele godine.

Ono što nas je oduševilo na farmama bila su  zelenila i urednosti Švajcarskih livada koje su na naše iznenađenje vrlo siromašne po pitanju biodiverziteta, njihovim rečima “zelene pustinje” (green desserts).

Poslednjeg dana našeg putovanja uputili smo se ka farmi pod nazivom “Biohof Schar” koja nam je dala priliku da saznamo nešto više o “Silvopasture” što podrazumeva stočarstvo između stabla voća.

Ova farma je u vlasništvu bračnog para koji su po zanimanju učitelji, a saznali smo da se bave jogom, pravljenjem preparata od lekovitog i aromatičnog bilja i uzgajaju permakulturnu baštu. Poseduju i smeštaj i bave se ugostiteljstvom.

U delu agrošumarstva farme imaju mlade sadnice oraha, zatim u užem međurednom prostoru lekovito i začinsko bilje,  a u širem različite ratarske useve u zavisnosti od plodoreda i rotacije.

Treća i poslednja stanica našeg putovanja bila je farma “Eulenhof” na kojoj nam je prezentovan burger od lešnika koji nas je sve iznenadio zbog njegovog specificnog ukusa i strukturne sličnosti mesu, kao i raznovrsni organski prilozi i dezerti koji su nas doveli do zaključka da je to bio najbolji obrok našeg boravka u Švajcarskoj.  To nas nije iznenadilo jer se ova farma bavi ugostiteljstvom i keteringom. Farma je u vlasništvu dugi niz godina, prenosi se sa generacije na generaciju. Sadašnji vlasnik je i lekar homeopata koji sa bratom i dve ćerke i njihovim porodicama vode poslove i trenutna organizacija je u vidu zajednice (community farming).

 

Sa obilaskom ove farme završava se naš put u Švajcarsku sa kog nosimo puno novostečenog iskustva  koje unapređuje naše znanje o organskoj poljoprivredi kao i divne uspomene koje ćemo zauvek pamtiti.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *