Poseta predstavnika kompanija Halba i Ecotop i obilazak kompanije Halba od strane predstavnica Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede

Poseta predstavnika kompanija Halba i Ecotop i obilazak kompanije Halba od strane predstavnica Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede

U sklopu projekta Uspostavljanje Održivog lanca vrednosti i odgovarajućeg inovativnog sistema proizvodnje suncokreta u uslovima klimatskih promena (Sustainable and climate resilient sunflower value chain and corresponding innovative climate resilient production systems) koji realizuje Vojvođanski klaster organske poljoprivrede u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i kompanijom Halba iz Švajcarske, podržanog od strane Državnog sekretarijara za ekonomske poslove Švajcarske, organizacije Helvetas, IFOAM-a (Međunarodna organizacija za razvoj organske poljoprivrede) i FiBL-a (Institut za organsku poljoprivredu u Švajcarskoj) u imali smo priliku da partnere ugostimo i bolje se upoznamo.

Sredinom juna posetili su nas predstavnici kompanija Halba i Ecotop. Njihovu posetu smo iskoristili da ih upoznamo sa budućim saradnicima na projektu kompanijama LoginEKO i Tira, kao i sa individualnim organskim proizvođačima kod kojih će Institut za ratarstvo i povrtarstvo i kompanija Ecotop u okviru pomenutog projekta postaviti ogledna demo polja na kojima će biti primenjeni principi poljošumarstva (agroforestry).

Prvog dana smo posetili polja kompanije LoginEKO na kojima će biti postavljeni demo ogledi i vršiti proizvodnja konzumnog suncokreta, upoznali smo se sa njihovim načinom poslovanja i imali priliku da diskutujemo o daljem toku rada na projektu i međusobnoj saradnji.

Posetili smo i PG Kuzmanović, Čenej i PG Jurišić, Šuljam. Porodica Kuzmanović proizvodi organsko povrće kao što su paprika, paradajz, krompir, krastavac, patlidžan, tikvice, karfiol, kupus, luk, boranija, rotkvica i spanać.

Gazdinstvo Jurišić proizvodi pretežno soju i pšenicu. Porodica Jurišić već generacijama poseduje mlin TR Zlatno zrno i od 2016-te godine u svojoj ponudi imaju i sertifikovano organsko brašno. Sa Sanjom i Ignjatom smo diskutovali o postavljanju demo polja na njihovim gazdinstvima.

Poslednjeg dana boravka partneri su nam kroz prezentacije približili rad i funkcionisanje njihovih kompanija. Održan je sastanak na kom su proizvođači i predstavnici diskutovali o daljoj saradnji.

Tu se poseta naših partnera završava, a u avgustu smo mi imali priliku da posetimo kompaniju “Halba” u Švajcarskoj. Prilikom naše posete su nam pokazivanjem njihove fabrike dočarali kako funkcioniše proces proizvodnje njihovih proizvoda širokog asortimana. Pored fabrike pokazali su nam i showroom njihovih najpoznatijih proizvoda koje smo imali priliku da degustiramo.

Takođe, održali smo i sastanak vezan za dalji rad i napredak projekta. Iz Švajcarske se vraćamo puni utisaka i novih iskustava i radujemo se daljoj saradnji na ovom projektu. 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *