Ulica organske hrane na Ribljoj pijaci

Ulica organske hrane na Ribljoj pijaci

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Na Ribljoj pijaci otvorena je ulica organske hrane u kojoj će posetioci tokom čitave godine moći da kupuju organske proizvode.
Deset proizvođača organske hrane i četiri proizvođača meda koji za svoje proizvode imaju odgovarajuće sertifikate, za sada su domaćini ove ulice, a kako mesta ima još iz Tržnice pozivaju sve one koji imaju da ponude svoju organski gajenu hranu da se pridruže.
Prednost organskih proizvoda u odnosu na one koji su konvencionalno gajeni ogleda se u tome što takva hrana nije tretirana nikakvim preparatima, pa je s toga zgdravija.
Međutim da bi se tako gajena hrana našla na našim trpezama potrebno je mnogo više truda, tvrde prizvođači: „Mnogo je teže, to ništa nije savršeno kao na ovim konvencionalnim tezgama ima tu i bubica, ne može u organskoj hrani to sve da se zaobiđe ali zato dobijete ukus i zdravlje“, kaže proizvođač Zoltan Idei. „Imali smo sir koji je već prodat, ajvar, med, džemove, paprike, bićemo tu svakog petka, subote i nedelje“, priča Jadranka Medurić iz Poljoprivredne škole Futog.
I kupci koje smo zatekli prijatno su iznenađeni ovom idejom.
Na tezgama sem voća i povrća, mogu se pronaći proizvodi od meda, žitarica, zimnica, čajevi, ali i neki zaboravljeni začini. Uspeli smo na ovoj pijaci da pronađemo šafran. To je jedan od najskupljih začina koji je redak. U ovom pakovanju ima četvrt grama i košta 500 dinara. Kažu da su ga nekada naše bake koristile za supu, pa ukoliko ste zainteresovani dođite do pijace. Kako bi podstakli i ostale proizvođače da zauzmu preostale tezge, jer je za organskim proizvodima mnogo veća potražnja od ponude, iz Tržnice poručuju da će pijačarina za prouizvođače i prodavce takvih proizvoda biti znatno jeftinija.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_video link=“https://youtu.be/L0q6Cxby7lo“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: RTV[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *