Srbija može da bude značajan izvoznik organske hrane

Srbija može da bude značajan izvoznik organske hrane

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

Srbija ima veliku šansu da postane značajan izvoznik organske hrane, ali je poljoprivrednim proizvođačima u tom pogledu neophodna podrška države, poručeno je u petak, 25. septembra, u Selenči na devetom Međunarodnom forumu o organskoj proizvodnji.
Za te proizvode sve je veća zainteresovanost evropskih kupaca, ali da bi se ostvarila ta mogućnost neophodno je da se, uz povećanje površina, osigura stabilna proizvodnja i podrška države za plasman na izvoznim tržištima, istaknuto je na skupu u tom bačkom mestu.
Forum je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) u saradnji sa Poljoprivrednim Univerzitetom iz Nitre u Slovačkoj i Univerzitetom u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine i Evropske preduzetnicke mreže.
Skupu posvećenom plasmanu organskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu prisustvovali su proizvođači, kompanije, razvojno-istraživačke, naučne i državne institucije iz osam evropskih zemalja, saopštili su organizatori te manifestacije.
Organizovanju programskih aktivnosti, osim osnivača i članova COPS-a, doprineli su i EkoRuralNet iz Hrvatske, Vojvođanski klaster organske poljoprivrede i Regionalna razvojna agencija AP Vojvodine.
Otvarajući Forum predsednik Opštine Bač Dragan Stašević ukazao je na trend povećanja poljoprivrednih površina pod organskim proizvodima i sve veći značaj ove proizvodnje u agrobiznisu Srbije, istakavši da je Selenča na ovom polju lider u regionu.
Stručnjaci Instituta „Mihajlo Pupin“ predstavili su u regionu jedinstven, savremeni automatizovani uređaj za proizvodnju električne energije na bazi korišćenja svetlosne energije sunca, koji bi mogao imati značajnu ulogu u povećanju navodnjavanih poljoprivrednih površina u Srbiji.
Prvi pokretni robotizovani solarni energo-generator „MobiSun pro Energy“ zahteva minimalne investicije u odnosu na klasične vidove navodnjavanja, a obezbeđuje značajan ekonomski efekat na srpsku poljoprivredu.
– Ovaj, energetski efikasan ekološki uređaj, koristi sunčevu energiju, ne povezuje se na elektricnu mrežu i ne zahteva nikakvu građevinsku infrastrukturu, a navodnjavanje na ovaj način ne zagađuje životnu sredinu – objasnio je prof. dr Aleksandar Rodić, stručnjak projektnog tima Instituta „Mihajlo Pupin“.

[/vc_column_text][vc_gallery type=“nivo“ interval=“10″ images=“1293,1294,1296,1297,1298,1299,1300,1301,1302″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: Ekapija, AgroKlub, TanjugBiz, Dnevnik, TvMost, AgroNews, RadioBacka, Palo[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *