Održan peti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“

Održan peti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]U organizaciji Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije, u Subotici je od 15. do 17. oktobra 2015. godine održan Peti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“ – Agroprivreda Srbije u predpristupnom periodu, koji je okupio više stručnjaka iz oblasti agrobiznisa.

Centralna tema „Agroprivreda Srbije u predpristupnom periodu” obuhvatila je diskusije o efikasnosti realizacije Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, održivosti malih porodičnih gazdinstva, ekspanziji trgovinskih lanaca u Srbiji, ograničenjima u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i finansiranju i osiguranju u poljoprivredi.

Učesnici ovogodišnjeg foruma bili su članovi upravnih i nadzornih odbora, generalni direktori i menadžeri poljoprivrednih, prehrambenih kompanija i zadruga, individualni poljoprivredni proizvođači, predstavnici države i struke, trgovinskih lanaca, banaka i drugih finansijskih organizacija i osiguravajućih kuća, kao i predstavnici i stručnjaci iz različitih naučno-istraživačkih instituta i fakulteta.

Kao jedan od učesnika foruma Saša Vitošević, generalni direktor kompanije Global seed doo, zaključio je da srpska poljoprivreda nije konkurentna na evropskom tržištu, pre svega zbog toga što nema odgovarajuće podsticaje, a uz to je i opterećena visokim kamatnim stopama na kredite.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: GlobalSeed[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *