Za naše paore 175 miliona evra iz IPARD-a

Za naše paore 175 miliona evra iz IPARD-a

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Ministarstvo polјoprivrede još ranije je najavilo da će početkom naredne godine našim paorima biti dostupno 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU u okviru projekta IPARD.

Međutim, da li će naši paori znati kako da dođu do tog novca, s obzirom na to da je za dobijanje ovog novca neophodno ispunjavanje određenih uslova i pribavlјanje i prilaganje određene dokumentacije? Takođe, ispunjavanje tih uslova će od polјoprivrednika zahtevati određena ulaganja.

Polјoprivrednci jesu zainteresovani i žele da ulože svoj novac ali isto tako moraju da znaju da će tu investiciju moći kasnije da refundiraju od Evropske unije, kaže Goran Puača, polјoprivrednik iz Futoga.

Sredstva iz IPARD programa pomoći će polјoprivrednicima da budu konkurentni na evropskom tržištu jer će biti podržani – ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, proizvodnja mesa i mleka kao i određeni vidovi organske proizvodnje.

Ovo je prvi novac iz Evropskih fondova koji će ići direktno polјoprivrednicima, kaže pomoćnik ministra polјoprivrede Dragan Mirković.

I Gradska uprava Novog Sada pomoći će paorima prilikom  konkurisanja za taj pretpristupni program, izričit je Goran Sečujski, član gradskog veća za privredu. On kaže da grad već ima iskustva u pisanju projekata i da će se truditi da pomogne polјoprivrednicima.

Predstavnici ministarstva polјoprivrede će održati niz predavanja u vezi sa IPARD programom kako bi se polјoprivrednici što pre obučili za korišćenje tih sredstava.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: AgroServis[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *