Đubrivo iz roga za bolje prinose i zemljište

Đubrivo iz roga za bolje prinose i zemljište

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Cilj biodinamike je da od poljoprivrednog gazdinstva stvori samoodrživi organizam. Rudolf Štajner, poznati je antropozof i čovek koji je čitav život posvetio istraživanju sila prirode. Tako su začeti glavni principi biodinamičkog uzgoja i jedinstvenog pristupa agrokulturi koji povezuje ekologiju poljoprivrednih organizama s čitavim svemirom.

Osnovni je biodinamički preparat takozvano đubrivo iz roga. Koristi se za đubrenje, nakon što je zakopano u zemlji odležalo od jeseni do proleća, pa nakon toga promešano u vodi. A zašto baš rog, i to kravlji? Najkraće rečeno, on se koristi da bi povezao sile Zemlje i svemira.

Zašto baš kravlji rog?

U rogu ima nešto što je, zahvaljujući svojoj specifičnoj prirodi pogodno za vraćanje životnog i astralnog zračenja u unutrašnji život. U tom đubrivu konzervisane su sve životne snage, te se u sadržaju kravljeg roga nalazi izuzetno koncentrisana, oživljavajuća snaga đubrenja. Uz đubrivo iz roga, obavezno se upotrebljava i mleveni kvarc, silicijum-dioksid, gorski kristal, koji provodi kosmičku i energiju svetlosti.

Preparat 500 – samo 88 g/ha!

Temeljni preparat koji snažno strukturira zemljište, ubrzava rast korenja, stvara humus i mikrobiološku aktivnost. Snagu tog preparata biološka i hemijska testiranja ne mogu potpuno da shvate. Ovo nije pravo đubrivo. To je dinamički aktivator. Koristi se samo 88 g po jednom hektaru. To je dovoljno 1-2 puta godišnje uz zelena đubrenja, duboko rastresanje zemljišta, da bismo ga transformisali iz zbijenog, mrtvog u dobro strukturisano, humusom obogaćeno i biodinamički aktivno zemljište.

Upotrebljava se na proleće, u aprilu i maju i u jesen, u septembru i oktobru, kada padne dosta kiše i zemljište je vlažno, a u vazduhu je toplo. Koristi se poslepodne, posle 17 časova.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_single_image image=“2157″ alignment=“center“ border_color=“grey“ img_link_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

Punjenje rogova đubrivom

Preparat 500 priprema se tako što se lepo oblikovani i neoštećeni kravlji rogovi pune dobro prerađenim kravljim đubrivom. Rogovi se ispune đubrivom tako da u rogu ne ostane nimalo praznog prostora. Napunjeni rogovi se zatim zakopaju na za to već pripremljeno mesto na humusnoj oranici ili livadi na otprilike 30 do 50 cm dubine. Oni se tada ostavljaju u zemlji preko zime sve dok ne budu potrebni za obrađivanje sredinom proleća, otprilike oko Vaskrsa.

Kremen iz roga (preparat 501) uz obavezno navodnjavanje

Koristi se za jačanje same biljke. Podstiče razvijanje gornjeg dela biljke. Odlično povećava svetlosni metabolizam i daje biljci svežinu i sjaj, te otpornost, ukoliko su biljke podložne bolestima. Podiže energetsku vrednost hrane, aromu i ukus. 501 je moćan i vrlo važan preparat. U biodinamičkoj metodi, on mora da se koristi vrlo pažljivo i takođe moraju da se isprate sva uputstva da bi bio delotvoran i koristan.

Preparat 501 povećava transpiraciju biljke (ona uzima više vode). Zbog toga biljkama treba obezbediti navodnjavanje jer ukoliko ih ne navodnjavamo, preparat 501 će uneti mnogo svetla u biljku pa će biljka prerano početi da izbacuje seme ili će se sasušiti. Postoji nekoliko izuzetaka kod biljaka, a to su jagoda, bundeva i paradajz jer kod njih imamo neprestano cvetanje, pa je teško izabrati pravi trenutak za prskanje. Ako se ovaj preparat koristi tokom cvetanja, biljke mogu da ostanu bez cvetova, ali ako se nakon toga obezbedi navodnjavanje, ponovo će početi da cveta. Nikako ne prskati rasad.

Preparat 501 upotrebljavati u ranom periodu vegetacije

Za pripremanje preparata 501 potrebni su kremen (SiO2) u kristalnom obliku (gorski kristal, kvarc), u amorfnom obliku (ahat, flint) ili glinenac (ortoklas), te lepo oblikovani kravlji rog. Mineral treba da sadrži više od 98 % silicijuma i da bude u obliku prašine. U proleće se tako samleveni kremen pomeša s kišnicom u žitku kašu, pa se njom pune kravlji rogovi. Nakon 24 sata, kremeno brašno će se sleći, a na površini će ostati malo vode. Nju treba odliti, a rogove do vrha napuniti kašom. Kad se kremena masa malo osuši i postane čvrsta, otvore rogova treba zatvoriti vlažnom zemljom. Rogovi ostaju zakopani između Vaskrsa i Duhova da bi bili prepušteni sunčanim letnjim snagama u zemlji.

  • Mešanje: Meša se tačno jedan sat. Voda je zagrejana kao i za preparat 500. Meša se kao i preparat 500.
  • Voda: Voda se koristi kao u preparatu 500.
  • Količina: Koristi se 2,4 grama za 1 ha (10.000 m2), s minimumom vode od 32 litra. Prska se kao maglica u vazduh koja lagano pada po listovima biljaka. Prska se vrlo rano sa izlaskom sunca. Ovaj preparat se koristi rano ujutro. Tretira se nadzemni deo biljke.

Primena 501 je najefikasnija kada prskamo biljke u ranom periodu vegetacije.

Demeter sertifikacija

Može se primenjivati nekoliko puta tokom proleća i leta, ali uz obavezno navodnjavanje. Kod vinograda, voća i povrća koje daje plod pre cvetanja, kada su listovi mali ili kada su već oblikovani mali plodovi i završeno je cvetanje, te kada su plodovi već razvijeni i pred samim zrenjem. Preparat se primenjuje kada nema vetra ili kada je vetar slab.

Da bi biološko dinamički proizvodi mogli da se deklarišu kao takvi, potrebna je Demeter sertifikacija, to jest Demeter sertifikat, koji nose biodinamička gazdinstva na kojima se sadi i radi prateći Mesečev setveni kalendar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: AgroKlub[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *