Organska salata iz školskog plastenika

Organska salata iz školskog plastenika

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Osnivanjem Centra organske proizvodnje u Selenči, stekli su se uslovi da se edukuju poljoprivrednici zainteresovani za ovaj način proizvodnje. Učenici poljoprivredne škole u Baču, praktično imaju privilegiju da u okviru Centra i na školskoj ekonomiji učestvuju u kompletnom procesu, od setve do skidanja proizvoda. U edukacije i praktično izučavanje organskog načina proizvodnje uključeni su i profesori škole, koji su veoma aktivni u primeni principa organske proizvodnje na ekonomiji škole.

Od 2007. godine, odnosno od samog početka rada Centra, Poljoprivredna škola iz Bača, direktno je uključena u organizovanje organske proizvodnje poljoprivrednih kultura, najčešće povrća, ali i ratarskih kultura. Pošto su u rad Centra uključeni eksperti iz ove oblasti, jasno je da učenici kao i njihovi nastavnici, crpe znanje od najeminentnijih stručnjaka.

Bili su uključeni u rad za vreme trajanja simpozijuma i svih stručnih skupova, a zatim znanja primenjuju na oglednim parcelama u okviru školske ekonomije. Ogledno polje na školskoj ekonomiji zasejano je sa oko 50 različitih biljnih vrsta, na koje se primenjuju principi organske proizvodnje, što će svakako rezulirati većim nivoom znanja, kod učenika i nastavnika – rekao nam je Jozef Gašparovski, predsednik Centra za organsku proizvodnju.

Na oglednim poljima školske ekonomije, ne primenjuje se ništa što nije organsko. Nema prihrane raznim sredstvima i ostalih radnji koje se primenjuju u tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, potvrđuje nam Libuška Fačara, koju je Škola zadužila za saradnju sa Centrom. – Deo predmeta Biljna proizvodnja 1, posvećen je organskoj proizvodnji biljaka. To je deo koji se odnosi na teoretska znanja i naslanja se na dobru saradnju sa Centrom, odnosno na sticanje teoretskih, ali i praktičnih znanja, koja se direktno primenjuju na školskoj ekonomiji. Deca su veoma ponosna na proizvode koje sami sade, neguju i na kraju oberu. Oni su i najveći konzumenti ovih proizvoda – rekla nam je Libuška Fačara.

Veliki doprinos i podršku za razvoj saradnje Centra za organsku proizvodnju i poljoprivredne škole, daje i Opština Bač, koja po rečima Libuške Fačara, prepoznaje značaj organske proizvodnje, a uključuje se i direktno u saradnju Škole, Centra i Univerziteta Edukons iz Sremske Kamenice, gde je razvijen smer organske proizvodnje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: Dnevnik[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *