Suzbijanje štetočina u organskoj proizvodnji

Suzbijanje štetočina u organskoj proizvodnji

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]U organskoj proizvodnji zaštiti biljaka treba posvetiti posebnu pažnju.

Lisne vaši (Aphididae) – prave značajne štete gajenim biljkama, kada napadnu biljku prave poremećaj njene cirkulacije. Nekad je dovoljno obaviti prihranu i ogrnuti biljku i one će nestati. Postoje biljne vrste koje više privlače lisne vaši pa njih sadimo s drugim biljkama koje odbijaju lisne vaši.

Primer: gajenje salate i boba među jagodama, vaši će se preseliti na salati i bobu, a jagode će ostati neoštećene.

Protiv lisnih vaši, grinja, gusenica i mrava u 10 l kišnice potopiti 300 gr svežih listova i cvetova pelina ili 30 gr suvog pelina ( uspešno suzbija i rđe). Ostavite pelin da se natapa 2-3 dana, nakon čega je tečnost spremna za prskanje. Ukoliko se na biljkama vaši jave posle kiše, cvetove i izdanke posuti sitnim negašenim krečom, a u koliko kiše nema biljku moramo poprskati vodom pre tretmana.

Rovac (Gryllotalpa gryllotalpa) – noćna štetočina. Njegov rov nije duboko u zemlji, najlakše ih hvatamo ukopavanjem posude s vodom, a sa strane postavljamo daščice koje ga usmeravaju na posudu. Kako bi smo se uspešno borili sa rovcima u jesen kopamo jame dimenzije 60-80 cm i dubine 30 cm, koje ispunjavamo konjskim stajnjakom. U ovim jamama zbog toplote sakupljaju se rovci, prezimljavaju i mi ih možemo uspešno uništiti na početku vegetacije tj. u martu.

Krtica (Talpa europea)  uspešno je možemo oterati ako ukopamo praznu bocu u otvor njenog rova, moramo voditi računa da ne zatrpamo grlo flaše. Postupak ponavljati u više navrata. Zvuk koji proizvodi vetar i prazna boca oteraće krtice. Ricinus takođe deluje kao repelent na krtice.

Kupusar veliki i mali (Pireis brassicae i P. rapae) -Redovnim pregledom listova kupusa utvrditi brojnost položenih jaja, listove uklanjamo i uništavamo ispiljene gusenice sakupljamo i uništavamo, po leji između kupusa sejemo konoplju, sirak metlaš ili paradajz jer leptir kupusar nevoli njihov miris.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_single_image image=“2480″ alignment=“center“ border_color=“grey“ img_link_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Kupusna sovica (Mamaestra brassicae) – Suzbijanje podgrizajućih sovica obavljamo obradom zemljišta (kultivacijom) na većoj dubini i time gusenice izbacujemo na površini zemlje, gde će biti hrana pticama. Uspešno ih suzbijamo maceratom duvana i čička, fermetisanim ekstraktom dragoljuba i uvarkom pelina, parazitnom osicom, preparatima na bazi Bacilus thuringensis.Prirodni neprijatelji su kos, žaba, krtica i šišmiš.

Buvač (Phyllotreta spp) – U rasađenom kupusu u ranim jutarnjim satima zalivamo rasad, jer buvač ne podnosi vodu i vlagu. Prilikom nicanja leje zalivati praškastom golubijom, kokošijom ili konjskom balegom, pepelom od kamenog uglja ili drveta. Odlične rezultate daje  kuvani pelin i duvan i njime prskati. Možemo napraviti rastvor golubijeg ili kokošijeg i kravlje balege, iseckane biljke pelina i iseckanog i izgnječenog belog luka, sve to izmešamo i ostavimo 48 sati i nakon pripreme zalivamo rasad.  Buvač uspešno suzbijamo slanom vodom.

Ptice (Aves) – Veliki broj ptica je koristan, međutim postoje ptice kojenam nanose štete, njih se možemo rešiti ako oko povrtnjaka zategnemo crveni i beli kanap u visini od 1-2 m ili iseći krompir na kolutove na koje pobodemo kokošija pera, kroz sredinu kolutova provučemo kanap i privežemo za koso postavljen štap. Kolutovi sa perima se pokreću i pri najmanjem vetru i na taj način plaše ptice.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: Poljosfera[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *