Poljoprivredno gazdinstvo Dolovac iz Futoga

Poljoprivredno gazdinstvo Dolovac iz Futoga

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Gazdinstvo Dolovac se nalazi u trećoj godini konverzije. Ukupna površina zemljišta kojom raspolažu je 10 ha od čega se 3 ha koristi za organsku proizvodnju, dok je na ostalom delu gazdinstva zadržan konvencionalni način proizvodnje. Milenko Dolovac, inženjer informatike, se pre nekoliko godina opredelio za organski način proizvodnje. Ovakav način proizvodnje zahteva angažovanje cele porodice pa je uz Milenka tu i supruga Dragana, sin Stefan i ćerka Ana, koja se zahvaljujući porodičnom opredeljenju, usmerila ka studijama Organske poljoprivrede na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Ko želi da se bavi organskom proizvodnjom  mora da se edukuje, da posećuje seminare i obuke. Nije dovoljno poznavati konvencionalnu proizvodnju jer se organska poljoprivreda odvija u saradnji sa prirodom. Potrebna je i finansijska podrška. Grad Novi Sad je obezbedio deo finansiranja kroz subvenciju nabavke semena, subvenciju sertifikacije kao i organskog đubriva. Milenko je uložio vreme i trud da u ceo proces uđe spreman. Prepreke koje se javljaju su: ne postojanje adekvatnog nastupa na tržište, nedovoljno organskih pijaca koje predstavljaju dobar način da se stekne poverenje kod kupaca, ne postojanje hladnjače za skladištenje organskih proizvoda kao i nedostatak specijalizovanih prodavnica organskih proizvoda.

Organskom proizvodnjom su obuhvaćeni zasadi kruške (1.000 stabala), maline (nešto više 100 strukova), vinogradarske breskve, nekoliko otpornih sorti jabuka i povrtarske kulture. Ove godine su na površini od 50 m2 zasadili malinu. Za sada je to skroman početak, kako bi ispitao da li sorta Polana uspeva na ovom prostoru, ne karakterističnom za tu vrstu jagodičastog voća. Sorta je relativno otporna na plamenjaču i razne bolesti. Sledeće godine će zasad proširiti na još 50 m2 jer je ova sorta, sa minimalnom zaštitom, dala dobre rezultate. U zasadu krušaka nalazi se 6 sorata različitog vremena sazrevanja: Junska lepotica, Vilijamovka, Karamanka, Kiferova, Kaluđerka i Abate Fetel.[/vc_column_text][vc_gallery type=“nivo“ interval=“0″ images=“2592,2593,2594,2596,2598,2599,2600,2597,2595,2602″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][vc_column_text]Kiferova je krupna, rana zimska sorta koja dozreva oko 50 dana nakon Vilijamovke. Spada u grupu najotpornijih sorti i ima vrlo skromne zahteve što se tiče uzgoja, u pogledu zemljišta, nege i zaštite. Otporna je na krastavost. Kaluđerka je otporna na kasne prolećne mrazeve, sušu, a srednje je osetljiva na krastavost. Planiraju proširenje zasada pa bi se na jednom hektaru, sledeće godine, našle samo Kiferova i Kaluđerka. Od povrtarskih kultura zastupljeni su: krompir, beli luk, crni luk, spanać, salata, rotkvice, tikva, mrkva, tikvica, krastavac, paradajz, brokoli, pasulj, bob i naravno, Futoški kupus. Milenkova preporuka za buduće organske proizvođače je da se fokusiraju na organsko voće.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada na njihovom imanju vrši proveru uspešnosti gajenja združenih kultura kao što su kukuruz i pasulj, da bi se videle dobre ili loše strane tog združenog useva ne bi li se pozitivna iskustva prenela na veće parcele. Kada se uporede susedna konvencionalna i organska polja dolazi se do zaključka da organska poljoprivreda povećava biodiverzitet, uključujući važne funkcionalne grupe kao što su biljke, polinatori i predatori koji poboljšavaju prirodnu kontrolu štetočina. Na gazdinstvu Dolovac imate kompletan diverzitet, od cveća pa do raznog povrće i voća. Na početku redova krušaka nalaze se ruže ili neven. U redove usejavaju bob koji čuva od štetočina, pasulj koji vezuje azot i obogaćuje zemljište, beli luk kao prirodni antibiotik protiv štetočina, a ostavljaju i neke korove koji privlače biljne vaši. Pristup organskoj poljoprivredi postaje celovit holistički sistem, a ne jedan problem-jedno rešenje. Usmerena je ka kvalitetu proizvoda, poštovanju ekoloških principa i prirodnih ciklusa uz visok stepen zaštite ekosistema i životne sredine. Organski proizvodi su sigurni jer se vrše redovne kontrole proivodnog procesa, a sertifikovana je proizvodnja transparentna, sledljiva, a dokumetacija i logo su garancija da je to organski proizvedena hrana.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *