Vukovar prati primer Selenče

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) danas je bio domaćin predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije, koji su, vodeći se primerom organizovanja proizvođača u okviru  COPS-a, odlučili da prema istom modelu udruže poljoprivrednike u toj županiji.

COPS su posetili pročelnik Upravnog odeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko – srijemske županije Andrija Matić i dožupan Đorđe Ćurčić sa saradnicima iz novoosnovanog županijskog centra za organsku proizvodnju. U ime Centra za organsku proizvodnju Selenča,  razgovarao je tim SPESCOM Consulting-a.

Bilo je reči o nastavku saradnje kako bi se, bazirajući se na znanjima i iskustvima COPS-a, s jedne strane  i potencijalima Hrvatske  i dostupnostima evropskih fondova, s druge, zajedničkim učešćem u planiranim aktivnostima doprinelo pospešivanju ove vrste poljoprivrede u obe zemlje.

„Vaša iskustva u organizovanju i pružanju pomoći organskim proizvođačima za nas su dragocena. Na obostranu korist bi bilo uspostavljanje istog modela u Vukovarsko-srijemskoj županiji i povezivanje sa poljoprivrednicima u Vojvodini i COPS-om, koji je takav vid okupljanja i edukovanja uspešno implementirao“, naglasio je Matić napominjući da su se u županiji u kojoj je zadužen za poljoprivredu u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući efikasnoj  zemljišnoj politici, oformila jaka srednja poljoprivredna gazdinstva koja imaju od 50 do više stotina hektara.

– Međutim, pitanje je kako učiniti konkurentnim proizvođače koji obrađuju manje površine. Oni nisu dorasli zahtevnoj tržišnoj utakmici i zato bi za takve bilo korisno da su u sistemu kakav je uspostavio COPS, a koji podrazumeva organizovanje organskih poljoprivrednika, obezbeđivanje resursa,  mentorske podrške i što je najvažnije – plasmana njihovih proizvoda.

Dogovoreno je da se u Vukovaru u januaru sledeće godine organizuje konferencija na kojoj bi COPS predstavio iskustva i mogućnosti saradnje. S druge strane, nadležni za poljoprivredu u Vukovarsko – srijemskoj županiji i poljoprivrednici voljni su da prenesu proizvođačima u Vojvodini iskustva stečena u pripremi i učešću u IPARD programu i korišćenju novca iz evropskih fondova, kao i sticanju oznake geografskog porekla, odnosno zaštite autohtonih proizvoda.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: OrganicCentar[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *