Vojvođanski klaster organske poljoprivrede u poseti PG Gabrić

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede u poseti PG Gabrić

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Familija Miroslava Gabrića iz Bačkih Vinograda posvetila se organskoj stočarskoj proizvodnji. Na području Specijalnog rezervata prirode Ludaško jezero, u atarima Bačkih Vinograda, Malih Pijaca i Hajdukova, na tri farme u krugu od 5 kilometara drže 1.500 ovaca rase “vitenberg”, 900 koza rase “alpino” i 2 magarice. U trouglu između ova tri mesta ima u vlasništvu 500 ha, te odatle obezbeđuje neophodnu stočnu hranu. Ove sezone je pod lucerkom oko 300 ha.
Miroslav se ranije bavio trgovinom. Kada se vratio iz Austrije, kupio je 2008. godine farmu od Poljoprivredne zadruge “Peščara”, te samo nastavlja tradiciju ali uz nastojanje da proizvodnju podigne na evropski nivo. U poređenju sa Austrijom, Miroslav kaže da tamo država nastoji da na svaki mogući način pomogne poljoprivredniku koji počinje posao, dok ovde nailazi na državnu administraciju skoncentrisanu na to da što više oteža i onemogući poljoprivrednika da dođe do subvencija ili ostvari neko svoje pravo, te ističe da ne postoje subvencije za životinje u organskoj proizvodnji kao i da nije uspeo da dobije subvencije za mehanizaciju i izmuzište.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/2″][vc_gallery type=“nivo“ interval=“10″ images=“937,938,944,943,936,942,941,940,939,935″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“full“][/vc_column][vc_column width=“1/2″][vc_column_text]Godine 2010-te ulazi u period konverzijem, a 2013-te njegova farma dobija organski status. Svoju farmu opremio je izmuzištem za 48 grla odjednom i trenutno dobija 500-600 litara mleka dnevno. Za sada nema sopstvenu preradu mleka te sarađuje sa mlekarom “Dana” koja proizvodi sir od kozijeg mleka pod imenom brenda “Elena”.

Planovi za blisku budućnost su sopstvena mlekara sa većom paletom proizvoda od kozijeg mleka (kiselo mleko, jogurti, sirni namazi, probiotici, pudinzi i sirevi) dok će se od ovčijeg mleka spravljati samo ovčije kiselo mleko.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Ambicije su mu da dostigne 10.000 grla ovaca a do tog trenutka bi obezbedio i mini klanicu u kojoj bi dnevno mogao da obradi 60 jaganjaca što je 1200 kg mesa.
“Kod nas ne postoji sertifikovana klanica koja obrađuje samo jagnjeće ili ovčije meso. Ne može se na istoj liniji raditi meso krava i ovaca, što je inače kod nas slučaj. Za sada imam sertifikat za ratarske kulture sertifikacione kuće OCS, a za mesaru ću obezbediti Halal i HASAP sertifikate, jer je organski gajena jagnjetina izuzetno tražena u inostranstvu”- izjavio je Miroslav. On upozorava na neminovnost da će sitni stočari sa malim brojem grla nestati jer računice nema sa stadom od 100-200 ovaca. Ovce gotovo niko ne muze a profita ne može biti samo od proizvodnje jagnjadi. Naš domaćin uverava da se, ako se na farmama zaokruži čitav proces proizvodnje stočne hrane, ako se ne ulazi “grlom u jagode” u podizanje kredita i osigura plasman, ovčarstvo i kozarstvo isplate.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_video link=“https://youtu.be/r_O-avPv3yE“][/vc_column][/vc_row]