Pomoć u izgradnji kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji

Pomoć u izgradnji kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji

Održana završna konferencija na projektu „Pomoć u izgradnji kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji“

Na završnoj konferenciji, održanoj 25. februara u prostorijama Centra za organsku proizvodnju Selenča, predstavljeni su rezultati FAO projekta i potpisani sporazumi o saradnji sa partnerima iz Srbije i Hrvatske sa ciljem nastavka implementacije aktivnosti koje su ostvarene tokom projekta.

Konferenciji je prisustvovalo oko 100 zvanica iz raznih sektora organske poljoprivredne proizvodnje, a konferenciju su svečano otvorili Saša Vitošević-član upravnog odbora COPS, Dragan Stašević-predsednik opštine Bač, Jelena Milić-savetnica za unapređenje organske proizvodnje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Aleksandar Mentov-projekt menadžer FAO. Nakon otvaranja, Nevena Alexsadrova je iznela presek rezultata i aktivnosti projekta. Projekat „Pomoć u izgradnji kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji“, koji je sproveden u periodu od 2013. do 2016. godine, realizovala je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija, a finansijski podržalo Ministarstvo poljoprivrede Republike Mađarske. Koordiniranje projektom, bilo je od strane dva Ministarstva iz Vlade Republike Srbije-Ministrastvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstvo prosvete, nauka i tehnološkog razvoja.

Župan Martinovski i Jozef Gašparovski predstavili su koncept, značaj i ključne aktivnosti Otvorenih poljoprevrednih škola i dali primere kako su one adaptirane i sprovedene u periodu od 2013. do 2016. godine u konkretnim uslovima karakterističnim za Srbiju. Mirko Vlček, organski proizvođač iz Pivnica, imao je ulogu mentora u jednoj od OPŠ. Mirko je sa oduševljenjem preneo svoja iskustva sprovođenja aktivnosti i ukazao na značaj implementacije OPŠ, jer se nakon završetka istih nastavlja saradnja i razmena iskustava između svih učesnika.

Nacionalni program za razvoj kapaciteta i pružanje usluga podrške za regionalno specifične organske proizvode predstavila je Gyongy Kurthy. Analizom u studiji su identifikovani faktori koji utiču na efikasnost i konkurentnost lanaca vrednosti organskih proizvoda, dati su predlozi i niz preporuka koje bi mogle da doprinesu poboljšanju ekonomskih i finansijskih performansi aktera u lancima. U poslednjih nekoliko decenija u svetu, a i Srbiji, sve više se govori o proizvodima sa dodatom vrednošću. U cilju postizanja bolje profitabilnosti, ovom analizom su identifikovane aktivnosti za poboljšanje ili eliminaciju, tj. “uska grla” u lancu vrednosti organskih proizvoda. Na primer, to su nabavka inputa, podrška povezivanju proizvođača i povezivanje sa sertifikacionim kućama, marketing i promocija proizvoda, obezbeđivanje tržišnih informacija, uvođenje standarda i ostali načini podrške.

Nakon što je Jelena Milić predstavila program subvencija Republike Srbije usledila je dodela sertifikata učesnicima projekta i potpisivanje Sporazuma sa partnerima. Završnu konferenciju svečano je zatvorila Nevena Alexsadrova sa predlogom da se sačini dugoročna strategija organske proizvodnje u kojoj bi se dale smernice za izbegavanje ili eventualno ublažavanje rizika pri investiranju u, kao i pri primeni agro i pomotehničkih mera. Za uspešniju proizvodnju i siguran plasman organskih proizvoda, potrebno je eliminisati ili smanjiti nabrojane probleme da bi trendovi bili pozitivniji, a samim tim bi se postigao kvalitet, kvantitet i kontinuitet u lancima organskih proizvoda. Sve to bi doprinelo većoj dobiti za proizvođače, prerađivače i izvoznike , kao  i unapređenju organske proizvodnje u Srbiji.

 

Milica Toman

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *