Međunarodni sajam organskih proizvoda BIOFACH 2016

Međunarodni sajam organskih proizvoda BIOFACH 2016

Pod pokroviteljstvom Međunarodnog pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM), u Nirnbergu je od 10.2. – 13.2. ove godine po 27. put održan međunarodni sajam organskih proizvoda Biofah. Na sajmu se predstavilo 2544 izlagača iz 132 zemlje, a broj posetilaca je dostigao 48 hiljada.
Izlagači su predstavili široku ponudu proizvoda, opreme, sredstava za prihranu i zaštitu, preradnih linija, tehničkih dostignuća i sistema pakovanja. Paralelno sa sajmom organskih proizvoda, održan je i Vivaness sajam organske kozmetike. 20160210_134558Tematske izložbe u okviru ovogodišnje manifestacije su bile posvećene vinima, maslinovom ulju i veganskim proizvodima.

Tradicionalno, na samom ulazu u glavnom holu bila je postavljena izložba novih proizvoda iz celog sveta, a najbolji su nagrađeni poslednjeg dana sajma.

Sajam je i ove godine okupio brojne uticajne učesnike diskusija i panela iz sfera politike, nevladinog sektora, naučnih institucija i uticajne javne ličnosti. Kongresni centar nirnberškog sajma i svakodnevna izlaganja, predavanja i radionice posetilo je oko 7000 slušalaca. Ključna tema Biofach-a je ove godine bila IFOAM-ova platforma Organic 3.0 koja predstavlja preporuku i tendenciju pokreta za ostvarenje sektorskih ciljeva: dalji rast organske poljoprivrede na svetskom nivou, proizvodnju nutritivno vrednije hrane, organsku kao rešenje za sveprisutne klimatske promene, održavanje i povećanje biodiverziteta, konzervacija vrsti i sorti i održivost prirodnih resursa.
20160210_112306Srbija je po šesti  put predstavljena nacionalnim štandom sa sedam izlagača koji imaju izvoznički potencijal. Predstavljene  kompanije i udruženja su ostvarile brojne kontakte iz zemalja Evrope i sveta potencijalnih poslovnih partnera i investitora, a primetno je bilo veliko interesovanje kupaca za srpsku organsku malinu, šumsko voće i proizvode od jabuke.  Kao i prethodnih godina, nastup domaćih kompanija je organizovala Nacionalna asocijacija Serbia Organica. Značaj same manifestacije  i potencijal organske proizvodnje u ekonomskom prosperitetu zemlje  je ove godine prepoznala  i Privredna komora Srbije, koja je prvi put podržala nastup naših predstavnika.

Svoje proizvode i delatnost, kao i karakteristike regiona iz kojih dolaze, predstavili su:

”AZDRUGAR“ d.oo. sa sedištem u Ljuboviji. Bavi se otkupom i preradom organskog voća. Zadrugar je dugi niz godina jedan od vodećih izvoznika zamrznutog voća iz Srbije, a pre svega maline, kupine i višnje.

”ECO MELE“ d.o.o iz Beograda je naslednik kompanija ”Lion Foods“ i ”Den Juro Organic“ koje su dugogodišnji akteri na organskom tržištu, a bavi se otkupom i preradom gajenog i samoniklog voća. Preradom malina, kupina, borovnica, šljiva, jabuka i drugog voća dobijaju se sušeni, zamrznuti proizvodi, kao i voćni pirei i koncentrati.

”JOVANJICA“ d.o.o sa sedištem u Beogradu, kao osnovnu delatnost ima distribuciju i veleprodaju organske hrane, i jedan je od vodećih snabdevača domaćeg tržišta, pre svega organskog povrća (preko trideset vrsta), kao i proizvoda od povrća – ajvara i soka od paradajza i začinskog bilja. Organska hrana se većim delom distribuira sa PG Predraga Koluvije iz Stare Pazove kao i sa drugih organskih gazdinstava koja su kooperanti.

”MONDI LAMEX” d.o.o iz Kraljeva je već skoro 15 godina, kada je počeo sa poslovanjem kao Mondi Serbia, vodeći proizvođač i prerađivač organskog jagodičastog voća ( maline, kupine, borovnice) iz tog dela Srbije.

”INTERFOOD 60“ d.o.o iz Čačka je jedan od vodećih otkupljivača, prerađivača i izvoznika šumskih plodova – borovnice, jagode, kupine, šipurka i drugog voća, pečuraka, i proizvođač vrhunski kvalitetnih džemova i sokova.

”ALL NATURAL FOODS“ d.o.o iz Nove Pazove bavi se sušenjem voća i povrća i proizvodnjom visoko kvalitetnog čipsa od jabuke i kruške.

”AGRO KLASTER HOMOLJI“ iz Žagubice je klaster koji okuplja proizvođače i sakupljače voća, lekovitog bilja i meda kojima obuluje ovaj kraj Srbije i čiji su članovi prepoznali svoju šansu u organskoj proizvodnji. Svojim nastupom i predstavljanjem potencijala ovog kraja nastojali su da privuku i strane investitore u Srbiju.

Detaljnije o novim proizvodima, zaključcima sa stručnih konferencija i atmosferi sa najvećeg sajma organskih proizvoda na svetu  Biofach16, čitajte u narednim danima na našem sajtu.

Autor:

Aleksandra Karan

Podaci o firmama i predstavnicima preuzeti sa www.serbiaorganica.info

 
20160211_111802
20160211_120835

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *