Organsko mleko iz Poljoprivredne škole

Organsko mleko iz Poljoprivredne škole

FUTOG – Povodom Svetskog dana mleka koji se obeležava od 2000, a u Srbiji od 2011. godine. Kada je reč o mleku i mlečnim proizvodima, sve popularnije je organsko mleko. Od prošle godine tu vrstu mleka proizvode i učenici Poljoprivredne škole u Futogu.

U školskoj mlekari učenici  prerađuju mleko dobijeno na školskoj ekonomiji, od krava gajenih u organskom okruženju. Kapacitet mlekare je hiljadu litara, a proizvode i dve vrste sira – „svežu krišku punomasnu“ i „švapski“ sir.

Stručna saradnica u školskoj mlekari Vesna Barjaktarov kaže da bi mleko bilo organsko, u ishrani krava ne sme da bude hemije, koncentrata, a zabranjena je i upotreba antibiotika. Krave se hrane isključivo žitaricama koje su uzgajane u organskoj proizvodnji. Lečenje antibioticima je dozvoljeno jednom godišnje, a ukoliko se krava razboli tako da mora da bude lečena antibioticima, životinja se izdvaja  iz proizvodnje. Potrebno je da prođe određeno vreme čišćenja organizma, odnosno konverzije, i nakon toga se životinja vraća u organsku proizvodnju.

Učenici Poljoprivredne škole budućnost sela u Vojvodini

Mladi retko odlučuju da se bave poljoprivredom. Od ukupnog broja gazdinstava, svega 4,7 odsto vode mlađi od 40 godina. Vesna Barjaktarov navodi da školu u Futogu mahom upisuju deca iz manjih sredina ili sa sela.

„To su deca koja kod kuće imaju zemlju ili čiji roditelji imaju stoku, tako da se oni spremaju da se vrate na svoja gazdinstva i nastave porodični posao“, ističe ona.

Uprkos lošem stanju poljoprivrede, naša sagovornica kaže da su učenici Poljoprivredne škole budućnost sela u Vojvodini.

 „Oni će biti uspešniji pogotovo što im je dostupno sve preko interneta, a u školi imaju predmet preduzetništvo gde se obučavaju kako da budu preduzetnici“, zaključuje Barjaktarov.

Organski proizvodi su u proseku skuplji za 30 odsto u odnosu na neorganske, što je posledica strogih i specifičnih uslova proizvodnje. Mleko i sir školske mlekare mogu da se kupe u toj školi u Futogu.

Izvor: RTV

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *