Studenti novosadskog Poljoprivrednog fakulteta posetili organske farme

Studenti novosadskog Poljoprivrednog fakulteta posetili organske farme

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U okviru jednodnevne terenske vežbe, koja je održana u četvrtak, 02. jula, studenti druge godine Poljoprivrednog  fakulteta iz Novoga Sada, imali su jedinstvenu priliku da se na terenu upoznaju sa organskom proizvodnjom i njenim značajem. Pod mentorstvom prof. dr. Maje Manojlović, prof. dr. Darinke Bogdanović i doc. dr Srđana Šeremešića, studenti smerova:Ratarstvo i povrtarstvo,Organska poljoprivreda i Agroekologija, posetili su najveću organsku farmu u Srbiji, „Budućnost“ iz Čuruga i idiličnu farmu porodice Šokšić iz Taraša, nadomak Zrenjanina.

Organska farma „Budućnost“ danas broji 985 muznih grla, a ukupan broj svih kategorija na farmi je oko 2200 grla.  Od 2009. godine, farma iz Čuruga započela je sa procesom proizvodnje u skladu sa pravilima organske poljoprivrede, tako da su nakon perioda konverzije, dobili pravo sticanja organskog statusa. Glavna proizvodna orjentisanost ove farme je proizvodnja mleka i mesa koja najvećim delom zadovoljava potrebe domaćeg tržišta. U proizvodnom sistemu zastupljene su rase poput crnog i crvenog Holštajna i Braon svisa. Na 1700 hektara oraničnih površina uzgajaju žitarice, uljane kulture, stočni grašak za zrno, kao i krmne kulture za pripremanje sena, senaže i silaže. Sam kompleks farme površine 34 ha sa fabrikom stočne hrane slobodno se može reći da je jedinstvena u Evropi i da se slična farma nalazi u Severnoj Austriji. Radi zatvorenog ciklusa na farmi, potrebnu hranu za životinje proizvode na sopstvenim površinama, a stajnjak i osoku kao nusproizvode farme koriste radi đubrenja istih. Ono što zaposleni na ovoj farmi ističu, jeste neophodno  sprovođenje preventivnih mera, kako bi se zdravstveno stanje domaćih životinja očuvalo i sprečila pojava bolesti. Iz tog razloga, u okviru svake staje postoje ispusti na kojima se  životinje slobodno kreću i pasu. Sprovođenjem dobre poljoprivredne prakse, poštovanjem zakona o organskoj proizvodnji i dobrobiti životinja farma dnevno isporuči „Imleku“  između 16 i 17 hiljada litara organskog mleka.

Nakon posete farmi „Budućnost“, grupa studenata novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, posetila je Taraš koje je prošle godine proglašeno za Evropsko selo roda. I baš u tom selu, na samom ulazu u poslednju oazu ovih ptica selica, nalazi se organsko gazdinstvo „Šokšić“, nadaleko poznato do kvalitetnom krompiru sa Taraškim polja. Gordana Šokšić, domaćica, vizionar i majka dva sina, sa svojim suprugom Vojislavom, započela je organsku proizvodnju pre devet godina. Kako navodi, početak je bio težak, tako da su najpre započeli na svega 22 ara, a danas proizvodnju obaljaju na 7,5 ha sertifikovanih organskih površina. Na imanju porodice Šokšić, velika pažnja usmerena je na proizvodnju krompira, što je i zaštitni znak ovog bio gazdinstva. Pored proizvodnje krompira, Šokšići gaje i mrkvu, cveklu, luk, dok su se u okviru imanja, studenti mogli upoznati sa plasteničkom proizvodnjom krastavca, paradajza, tikvica i paprike. Ono na čemu je Gordana Šokšić posebno zahvalna jeste što su i njeni sinovi, Mirko i Goran, zavoleli život na selu, iako su detinjstvo proveli u gradu i što aktivno učestvuju u obavljanju posla u bašti ili njivi, uporedo studirajući organsku proizvodnju. Mladim studentima, sa osmehom na licu poručuje da veruju u ono što rade i da se njena porodica ni jednog momenta nije pokajala što je život u gradu, zamenila skladnijim i zdravijim životom na selu.

Po završenom obilasku i bogate gozbe domaćim đakonijama na gazdinstvu Šokšić, studenti Poljoprivrednog fakulteta zadovoljno su završili letnji semestar ponevši  sa sobom novo iskustvo, ideje i misao da veruju u sebe i u ono što rade.

Autor: Bojan Vojnov

Fotografija: Stefan Manja

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“3″ images=“4030,4023,4024,4032,4031,4029,4028,4027,4026,4025,4033,4034,4035,4036,4037,4038,4039″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *