Organska proizvodnja porodice Šokšić u Evropskom selu roda

Organska proizvodnja porodice Šokšić u Evropskom selu roda

[vc_row][vc_column][vc_column_text] 

Kada prođete Elemir, naići ćete na Taraš, malo ušoreno selo sa 1000 stanovnika, na svega 20 km od Zrenjanina , smešteno na obali  Tise, koje je prošle godine proglašeno za Evropsko selo roda. Svake godine u proleće, nad plodnim zemljištem ovog pitomog mestašca pojave se siluete roda iz daleke Afrike, koje prešavši dug put sa svojim saputnikom verno se vraćaju svojoj staroj kući. I baš tu, na samom ulazu u poslednju oazu ovih ptica selica, smestilo se i porodično  gnezdo porodice „Šokšić“, nadaleko poznato do kvalitetnom organskom krompiru sa Taraškim polja.

Gordana Šokšić, domaćica, vizionar i majka dva sina, zajedno sa svojim suprugom Vojislavom, započela je organsku proizvodnju pre devet godina. Da u životu ništa nije slučajno potvrđuje i Gordana gde opisuje njihov prvi susret sa organskom poljoprivredom:

„ Do pre nekoliko godina živeli smo u gradu. Suprug je jednom prilikom saznao da se u Zrenjaninu održava edukacija o organskoj proizvodnji, te smo se odlučili da je posetimo i naučimo nešto novo. Pošto smo i ranije na svom malom imanju u Tarašu imali baštu, započeli smo najpre sa 23 ara, kako bi smo što bolje proučili ovakav vid proizvodnje“, navodi Gordana.

Svaki početak je težak, naglašavaju Šokšići, ali su svojim radom i trudom nakon devet godina proizvodnje, uspeli da je prošire na 7,5 ha, gajeći krompir kao zaštitni znak ovog gazdinstva koji je nadaleko poznat među potrošačima organske hrane. Kako su potrebe tržišta rasle, a rad na njivi i gazdinstvu zahtevao sve više obaveza, Gordana je pre četiri godine napustila državni posao u Opštinskom sudu i posvetila život porodici i seoskom domaćinstvu.

„Nismo se ni jednog momenta pokajali. Donela sam odluku koja mi je omogućila da život u gradu, zamenim na selu. Iako organska proizvodnja zahteva dosta rada, srećna sam što sam sve vreme sa svojom porodicom. Smatram da je neophodno čvrstvo verovati u to što radite.“

Pored posla koji Gordana i Vojislav obavljaju, veliku podršku imaju i od svoja dva sina, Mirka i Gorana koji su nakon završene srednje škole odlučili da upišu Poljoprivredni fakultet i da se u potpunosti posvete organskoj proizvodnji.

Stariji sin Mirko, nedavno je započeo sa prodajom proizvoda putem internet porudžine i veruje da će takav savremeni vid kupovine ubrzo postati praktičan način nabavke organskih proizvoda. Pored krompira, na svojim površinama proizvode šargarepu, cveklu, kupus, luk,salatu, spanać, a od nedavno u plasteniku imaju i paradajz, papriku, tikvice i krastavac. Pored povrtarske proizvodnje, okrenuti su i proizvodnji organskih jaja. Svoje proizvode prodaju u Novom Sadu i Beogradu u Bloku 44, a deo poizvoda se može naći i u velikim marketima, kao i prodavnicama organske hrane.Iako se u organskoj proizvodnji može naići na izvesne probleme poput nedostatka zaštitnih sredstava, reproduktivnog materijala, porodica Šokšić svojim vrednim radom prelazili teške prepreke i proizvodi kvalitetne plodove za kupce koji umeju da prepoznaju i cene vrednost kvalitetnog proizvoda.

Mislim da smo ostvarili ono što smo želeli. Život na selu nije lak, ali ste ipak svoj na svome. Želimo da svojim načinom proizvodnje podstaknemo i druge da razviju svet o značaju organskih proizvoda, očuvanju prirode i zemljišta, koje ćemo ostaviti deci, naše dece. To je prava sreća.“, zaključuje Gordana.

Autor: Bojan Vojnov

Foto: Stefan Manja

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“3″ images=“4050,4049,4048,4047,4046,4045,4043,4042,4039,4038,4037,4035,4034,4033,4032,4031,4052,4051″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *