Elektronska sertifikacija organskih proizvoda

Elektronska sertifikacija organskih proizvoda

U skladu s preporukama revizorskog suda i zahteva ministara država članica EU u 2011. za rešavanjem problema u vezi s praćenjem kretanja organskih proizvoda i konzistentosti uvoznih provera, nova pravila će pomoći unapređenju sledljivosti organskih proizvoda (posebno jačanju odredbi bezbednosti hrane) i smanjenju potencijalnih prevara.

Izmene donose smanjenje administrativnih opterećenja

Od izmena se takođe očekuje da će smanjiti administrativna opterećenja za operatere i vlasti, i obezbediti sveobuhvatnu statistiku podataka o uvozu organskih proizvoda.

Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan povodom najavljenih izmena izjavio je: „Toplo pozdravnjam modernizaciju sistema za monitoring uvoza organskih proizvoda. Ovo nije samo usluga koja će doprineti pojednostavljenju rada operatera i tako olakšati trgovinu, nego će takođe obezbediti povećanje poverenja potrošača u organske proizvode.“

Olakšana trgovina organskim proizvodima

Nova pravila Evropske unije sistema elektronske sertifikacije za uvoz organskih proizvoda objavljen je 19. oktobra i biće primenjen za šest meseci. U praktičnom smislu, promene će zahtevati dodatno uvozne sertifikate u Kontrolu trgovine i ekspertskog sistema (TRACES) – postojećeg elektronskog sistema Evropske unije. Dostupan 24 sata u sedam dana, TRACES sistem će olakšati trgovinu omogućavajući trgovinskim partnerima i nadležnim organima olakšan pristup infomacija o kretanju pošiljki i ubrzavanju administrativnih procedura. Takođe obezbediće brzo reagovanje na na opasnosti po zdravlje praćenjem pošiljki i olakšati upravljanje rizicima nepodonih pošiljki.

Nakon stupanja na snagu 19. aprila 2017. pravila predviđaju prelazni period od šest meseci tokom kojih će se koristiti i elektronski i sertifikat na papiru. Od 19. oktobra 2017. godine uvoz organskih proizvoda pokrivaće se samo preko elektronske sertifikacije.

Izvor: Agroklub

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *