Kako Slovenija stimuliše ostanak na selu?

Kako Slovenija stimuliše ostanak na selu?

Mala zemlja, velike poljoprivrede. To je Slovenija. Iako su prošle godine zbog lošeg vremena, prihodi bili niži za 10 odsto, tamošnja poljoprivreda se već vratila na isti nivo. Svesni činjenice da su obradiva zemljišta u Sloveniji ugrožena jer ih je malo – svega 30 odsto, od čega su samo devet procenata njive, u državi i Ministarstvu znaju kako da podstaknu ljude da se bave agrarom, ali i tu da ostanu.

Ako na mladima svet ostaje, onda je opravdano što su glavni prioritet slovenačkog ministarstva poljoprivrede upravo mladi . Napravljen je plan aktivnosti u kojem je 30 mera, u okviru kojih su obrazovanje, sticanje kvalifikacija, ali i finansije.

Iako organska proizvodnja stalno raste još nije dostigla potražnju. Ukupno je devet odsto poljoporivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom a ciilj je dostići 20 odsto. Pored ostalih proizvoda, u Sloveniji čak postoji i organska so.

U poslednjih pet godina više od 70 odsto Slovenaca kupuje domaću hranu. Znaju kako da odbrane robu od uvoznih namirnica. Naime, ministarstvo poljoprivrede će za promociju hrane sa slovenačkog tla izdvojiti tri miliona evra.

Pored mora i planina, Slovenci i gastronomijom privlače turiste. Zaštitili su svoje proizvode pa je normalno da kada dođe neko iz inostranstva proba baš kranjsku kobasicu, krašku pršutu , prekmursku gibanicu i ostale autohtone proizovde.

Izvor: RTV

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *