Značaj organske proizvodnje i njeni potencijali

Značaj organske proizvodnje i njeni potencijali

Organska poljoprivreda kao sistem održive poljoprivredne proizvodnje danas predstavlja jedan od savremenih modela razvoja poljoprivrede praćene učestalijom potražnjom sve probirljivijeg tržišta za zdravstveno bezbednim i kvalitetnim proizvodima. Tome svedoče i podaci posmatrani na globalnom nivou, gde se za period od 10 godina (2005-2015) broj sertifikovanih površina povećao sa 28,3 na 50,9 miliona hektara sa konstantnom tendencijom konvertovanja novih površina. Prema podacima FIBL-a, ukupna vrednost globalnog tržišta organskih proizvoda danas iznosi blizu 82 milijarde američkih dolar. Prema strateškom planu Evropske unije, kao jednog od najvećih proizvođača, ali pre svega potrošača organskih proizvoda, donela je meru da se do 2020. godine pod sertifikovanom organskom proizvodnjom nađe do 20 % ukupnih poljoprivrednih površina.

Posmatrajući Srbiju, udeo organske proizvodnje u ukupnom domaćem agraru iznosi svega 0,44 % (15.300 ha) ali se svake godine beleži povećanje konvertovanih površina. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine izvoz organskih proizvoda je u 2015. godini iznosio 19,6 miliona eura što je znatno povećanje od 75% u odnosu na vrednost izvoza od 11, 2 miliona eura u 2014. godini, pri čemu je izvoz od 70,4 %  bio orjentisan ka zemljama Evropske unije. Udeo setifikovanih površina u Vojvodini u odnosu na ukupne sertifikovane površine u Srbiji iznosi 75,9 % (10.163 ha), te se smatra jednim od najproduktivnijeg područja za razvoj organske poljoprivrede.

U emisiji „Reč struke“ MSc Bojan Vojnov, zamenik menadžera Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede govori nam o organskoj proizvodnji, njenom značaju i potencijalima.

Izvor: Emisija „Reč struke“ AgroTV

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *