Pod organskom poljoprivredom u svetu 70 miliona hektara

Pod organskom poljoprivredom u svetu 70 miliona hektara

U svetu je pod organskom poljoprivredom 2017. godine bilo skoro 70 miliona hektara, što je 20 odsto više nego godinu pre, pokazuje najnovija studija o globalnoj organskoj proizvodnji. Studiju su na najvećem međunarodnom sajmu organskih proizvoda Biofah (Biofach) u Nirnbergu, u Nemačkoj, predstavili Istraživački Institut za organsku poljoprivredu (FIBL) i Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede (IFOAM).

U studiji je istaknuto i da je 2017. godine broj proizvođača organske hrane porastao na približno tri miliona, što je za gotovo pet odsto više nego 2016. godine, saopštila je srpska Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju „Serbia Organica“.

Kako je istaknuto, u zemljama koje su imale najveće vrednosti tržišta organske hrane nastavljen je trend rasta: Sjedinjene Američke Države su vodeće tržište sa 40 milijardi evra, a zatim slede Nemačka (10 milijardi evra), Francuska (7,9 milijardi evra) i Kina (7,6 milijardi evra).

Najveća potrošnja po glavi stanovnika bila je u Švajcarskoj (288 evra), dok je Danska imala najveći tržišni udeo organskih proizvoda koji čine 13,3 odsto ukupnog tržišta hrane te zemlje.

Kompanija za istraživanje tržišta „Ecovia Intelligence“ procenila je da je globalno tržište organske hrane u 2017. godini povećano za 10 milijardi evra, dostigavši vrednost od 90 milijardi evra.

Iz asocijacije „Serbia organica“ podsećaju da se na sajmu Biofah, od 13. do 16. februara, predstavilo i devet proizvođača organske hrane iz Srbije, čiji su nastup na nacionalnom štandu pomogli i Privredna komora Srbije uz podršku Razvojne agencije Srbije i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Biofah je već 30 godina vodeći međunarodni sajam organskih proizvoda, uz koji se održava i međunarodni sajam prirodne kozmetike Vivanes (Vivaness). Ovogodišnji Biofah i Vivanes su ove godine okupili rekordnih 3.273 izlagača iz 95 država, a bilo je više od 50.000 posetilaca iz 135 zemalja.

Izvor: Tehnlogija hrane

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *