Obuka za razvoj „start up-a“ u organskoj proizvodnji

Obuka za razvoj „start up-a“ u organskoj proizvodnji

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Start up su uglavnom novostvorene kompanije, odnosno početnici u poslovanju. Pokretanje ovih kompanija se često dovodi u vezu sa povećanim rizikom ali i većom mogućnosti za povratak investicije i brzi rast. Za start up obuku za pojedince koji žele da se bave preduzetništvom i da kreiraju svoj biznis, u trgovini, ili nekoj drugoj uslužnoj delatnosti u sektoru organske poljoprivrede, uz dvadesetak polaznika prijavila se i master organske poljoprivrede Milica Toman.

polaznici_obukePrvo sam završila osnovne studije hortikulture na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Smatram da u postdiplomskim studijama nema dovoljno materijala za kvalitetno bavljenje organskom proizvodnjom. Potrebna nam je dugogodišnja praksa jer ne može da se bude stručnjak samo sa teorijom. Na celu ovu obuku gledam kao na još jedan fakultet koji će mi pružiti još neko praktično znanje. Nameravam da se bavim trgovinom domaćih i ino organskih proizvoda, a potom i da sama uđem u proizvodnju organskih proizvoda„, kaže Toman.

 

Cilj je ohrabriti mlade ljude u pokretanju biznisa

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju Projekat access realizuje program razvoja preduzetništva u Srbiji. Zagorka Marković iz te organizacije kaže da obukom nameravaju da unaprede usluge u sektoru organske poljoprivrede. „Mi kroz treninge razvijamo preduzetništvo. Tokom svih ovih godina kojim se bavimo podrškom organskoj poljoprivredi, uvideli smo da moramo unaprediti sektor usluga. Taj sektor posreduje između proizvođača i kupca organskih proizvoda. Cilj nam je da ohrabrimo mlade koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa u kreiranju tih usluga„, kaže Marković.

Kroz obuke do biznis plana

Mladi preduzetnici će proći obuku u kojoj se razrađuje biznis ideja, njene dobre i loše strane, i na kraju se kreira biznis plan koji je spreman za tržište. Uz Novi Sad, obuke će biti organizovane u Rakovici, Somboru, Subotici i Negotinu. Dobri biznis planovi u start up programima podržani su novcem domaćih i stranih fondova. Potpredsednik Pokrajinske vlade, Miroslav Vasin kaže da će dobri biznis planovi u oblasti organske proizvodnje, kao i do sad, imati podršku pokrajinskih fondova. predavanja-start-upPokrajinska vlada već dugi niz godina podržava ideju da Vojvodina postane fabrika za proizvodnju organske hrane, jer ovakav proizvod ima svoje mesto na tržištu i kvalitet. Cilj je da se podstakne ideja o uzgoju zdrave,organske hrane, u okviru koje je sproveden niz obuka koje su koristile samim proizvođačima u Vojvodini, prevashodno vlasnicima malih parcela. Nakon procesa prečišćavanja zemljišta i proizvodnje, nastupa važna etapa, osvajanje tržišta. U čitavom proizvodno-marketinškom lancu morate imati obučena, stručna lica. Od neprocenjive je vrednosti sposobnost da se ovlada tržištem, kako domaćim, tako i inostranim, jer je organska hrana izvozna šansa čitave Srbije„, istakao je Vasin.

Prvi modul obuke u trajanju od tri dana počeo je danas i trajaće do četvrtka, 24. septembra, a drugi od 29. septembra do 1. oktobra. Treninzi se održavaju u zgradi Vlade AP Vojvodine, Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad u Plavom salonu od 09.00 do 16.00 sati. Razvoj organske proizvodnje u Vojvodini pomažu: Zelena mreža Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova te Nemačka vladina organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.[/vc_column_text][vc_video link=“https://youtu.be/julgB4AOu7w“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: AgroKlub[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *